Applelle ja Samsungille miljoonasakot! Rangaistus älypuhelinten tahallisesta hidastamisesta

1:46

Apple ja Samsung ovat saaneet miljoonien eurojen sakot Italian viranomaisilta älypuhelintensa tahallisesta "vanhentamisesta", uutisoivat muun muassa BBC ja The Verge.

VIDEO: Kumpi pärjää paremmin pakkasessa Applen vai Samsungin älypuhelin? Katso yltä MTV Uutisten testi!

Italian kilpailuviranomainen AGCM perii Applelta yhteensä 10 miljoonaa euroa ja Samsungilta viisi miljoonaa euroa.

Yhtiöitä syytetään älypuhelinten tahallisesta ja merkittävästä hidastamisesta sekä vakavien toimintahäiriöiden aiheuttamisesta järjestelmäpäivitysten yhteydessä. Näillä toimilla yllytettiin italialaisviranomaisten mukaan ihmiset vaihtamaan vanhat laitteensa uusiin.

Viranomaisten mukaan älypuhelinten käyttäjiä kannustettiin päivittämään käyttöjärjestelmä, mutta heille ei tehty selväksi, millaisia ongelmia se voisi puhelimeen tuoda.

Sakot iOS 10:n aiheuttamista ongelmista ja tiedottamisen puutteesta

Applea sakotetaan viidellä miljoonalla ongelmista, jotka ilmenivät iPhone 6 -puhelimissa iOS 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen. IPhone 7 -laitteelle suunnitellussa käyttöjärjestelmässä oli suurempi energiatarve, joka aiheutti vanhemmissa puhelinmalleissa odottamattomia toimintahäiriöitä.

Korjaus julkaistiin iOS 10.2.1 -versiossa, mutta Apple ei varoittanut käyttäjiä, että sen asennus voisi vähentää laitteen toimivuutta ja suorituskykyä. Viime vuonna Apple myönsi hidastavansa vanhoja iPhoneja, joiden akku on heikentynyt, ja pahoitteli avoimessa kirjeessä asiaa.

Toinen ongelma, josta Applea sakotetaan viidellä miljoonalla eurolla, on se, etteivät asiakkaat saaneet tietoa laitteidensa akuista, kuten niiden keskimääräisestä eliniästä, niiden uusimisesta tai ylläpidosta.

Päivitykset toivat Note 4 -malliin ongelmia

Samsung taas saa sakot Android Marshmallow 6.0.1 -päivityksestä, joka oli suunnattu uudelle Galaxy Note 7 -puhelimelle. Note 4 -puhelimen käyttäjät huomasivat ladattuaan päivityksen, että se vaati liikaa älypuhelimelta. Tämä johti toimintahäiriöihin.

Toimintahäiriöiden takia käyttäjät joutuivat itse maksamaan kalliita korjauskuluja, sillä useimmilla käyttäjillä takuu oli mennyt jo umpeen. Italialaisviranomaisten mukaan Samsung tiesi päivityksen seurauksista, mutta ei informoinut siitä asiakkaitaan.

BBC:n mukaan Samsung on kertonut valittavansa päätöksestä, Apple ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Lähteet: BBC, The Verge, AGCM

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja