Apple julkisti iOS 12:n – näin iPhone ja iPad muuttuvat seuraavaksi

Apple on julkistanut uuden iOS 12 -käyttöjärjestelmäversion, joka tulee saapumaan päivityksenä tuetuille iPhoneille, iPadeille ja iPod toucheille totuttuun tapaan syksyllä. Tavanomaisesti julkaisuajankohta on asettunut uusien iPhone-mallien myyntiintulon alle.

iOS 12 tulee saataville kaikille samoille laitteille kuin iOS 11, ja päivitys keskittyy Applen mukaan suorituskykyyn. Lisäksi mukaan tulee kuitenkin paljon myös uusia ominaisuuksia ja uudistuksia. Näihin lukeutuvat kehittyneemmät Animojit sekä kasvojen perusteella luodut Memojit iPhone X:llä, FaceTime-ryhmävideopuhelut jopa 32 osallistujan kesken, lisätyn todellisuuden edistysaskeleita ja kameranäkymän kautta toimiva mittaussovellus, lisää älyä Kuvat-sovellukseen sekä yksittäisten sovellusten, kuten Apple News, Pörssi, Apple Books uudistuksia.

Merkittävä uusi kokonaisuus liittyy myös mielenrauhaan ilmoitusten paremman hallinnan ja laitteen sekä sovellusten käyttömäärästä kertovan aktiivisuusnäkymän myötä. Vanhemmat pääsevät myös rajoittamaan lastensa laitteen ja eri sovellusten käyttöä omista laitteistaan.

iPhoneista vanhin iOS 11:n päivityksenä saava laite on iPhone 5s. iPadeista iOS 11:n saavat kaikkien iPad Pro -mallien lisäksi aiemmin viime ja tänä vuonna esitellyt iPadit, vanhemmat iPad Air ja Air 2 sekä iPad mini 2, 3 ja 4. iPod toucheista päivityksen saa vain uusin 6. sukupolven malli.

Sovelluskehittäjille iOS 12:n ensimmäinen esiversio julkaistaan vielä tänään. Julkisena beetaversiona iOS 12 on tulossa saataville myöhemmin kuluvan kuun aikana.

Alla käydään läpi iOS 12:n uudistuksia.

Parempi suorituskyky

iOS 12 tuo lisää nopeutta jokapäiväisteen käyttöön. Vanhemmillakin laitteilla sovellukset käynnistyvät jopa 40 prosenttia nopeammin ja tuplasti nopeammin raskaassa rasituksessa, näppäimistö tulee esiin jopa 50 prosenttia ja kamera avautuu jopa 70 prosenttia nopeammin. Myös muut toiminnot nopeutuvat. Edellä mainitut mittaukset on suoritettu iPhone 6 Plussalla.

Mielenrauhaa ja vanhemmille rajoitusmahdollisuuksia

Apple uudistaa muutamalla eri tavalla käyttöjärjestelmää rajoittamaan tietotulvaa ja viestimään käytön määrästä.

Älä häiritse -tilan voi jatkoa kytkeä päälle valituksi ajaksi, kunnes nykyisestä sijainnista poistutaan tai tietyn tapahtuman päättymiseen asti. Uutta on myös ”älä häiritse nukkumaan mennessä”, joka himmentää ja tyhjentää näytön ilmoituksista illalla, kunnes aamulla ne erikseen valitaan näkyviin.

Ilmoituksiin tulee myös muutoksia. Jatkossa ilmoitusta painamalla pääsee kytkemään ne suoraan pois tai valitsemaan hiljaisen toimituksen ilman tarvetta vierailla Asetukset-valikossa. Uutta ovat myös ryhmitellyt ilmoitukset – aiemmin jokainen ilmoitus on näkynyt iOS-laitteissa erillisenä, mutta jatkossa niitä ryhmitellään niin sovellus- kuin keskustelukohtaisesti, kuten Androidissa on ollut tapana jo pitkään.

Asetuksiin tarjolle tulee uusi laitteen käytöstä kertova Ruutuaika-aktiivisuusraportti, joka kertoo laitteen ja sovellusten käyttöajoista. Päivittäiset ja viikottaiset aktiivisuusraportit kertovat sovellusten käyttömäärän lisäksi vastaanotettujen ilmoitusten määrästä sekä iPhonen nosto- ja lukituksen avauskerroista. Lisäksi mahdollista on asettaa eri sovelluksille muistutus, joka kertoo kun sovellusta on käyttänyt tietyn ajan.

Vanhemmille iOS 12 tuo perhejaon kautta mahdollisuuden asettaa rajoja lasten laitteiden sovellusten käytölle. Käyttöaikarajoituksia voi asettaa niin sovellusryhmä- kuin sovelluskohtaisesti.

Viestit: lisää Animojeja ja uusi Memoji, kameraan efektejä

Apple kehittää eteenpäin iPhone X:ssä esiteltyjä animoituja Animoji-emojeja sekä tuo rinnalle uuden Memojin, eli omien kasvojen perusteella luodun emojin.

Animojeja tulee tarjolle muutama lisää, ja uutta on kielen mukaantulo. Aiemmin Animojit eivät tunnistaneet kielen näyttämistä.

Memojit ovat aivan uusi lisäys, ja ovat omien kasvojen perusteella luotuja kuvakkeita. Oman Memojin voi luoda ja sen ulkoasua muokata iMessage-sovelluksen kautta.

Viestit-sovellus saa myös kameraefektejä, esimerkiksi omalla Memojilla tai Animojilla voi korvata kameran kuvasta kasvot tai lisätä mukaan muita tarroja, tekstejä tai koko kuvan kattavia tyyliefektejä.

FaceTime-ryhmävideopuhelut

Applen FaceTime-videopuhelut saavat ensi kertaa tuen ryhmä-ääni- ja videopuheluille. FaceTime-ryhmäpuheluun voi liittyä kerralla jopa 32 osallistujaa.

FaceTime on myös integroitu nyt myös Viestit-sovellukseen, jolloin sen ryhmäkeskustelujen kautta voi helposti aloittaa FaceTime-ryhmäpuhelun.

Yllä mainitut uudet Viestit-sovelluksen kameraefektit, kuten Memojit, Animojit ja tarrat, toimivat myös FaceTime-puheluissa.

FaceTime-ryhmäpuhelut toimivat niin iPhonella, iPadilla kuin myös Maceilla.

Lisätty todellisuus

iOS 12 vie eteenpäin lisättyä todellisuutta ARKit 2.0 -alustalla ja muilla edistysaskeleilla.

ARKit parantaa kasvojen seurantaa, tekee renderöinnistä realistisempaa, tukee 3D-objektien tunnistusta sekä pysyviä ja jaettuja kokemuksia. Näistä viimeisimmät tarkoittavat, että lisätyn todellisuuden objektit pysyvät kameranäkymässä siinä mihin ne on aiemmin asetettu ja lisäksi samaa näkymää voi tarkastella usea käyttäjä omilla eri laitteillaan.

Apple on myös kehittänyt uuden lisätyn todellisuuden skenaarioformaatin, USDZ:n, joka tulee helpottamaan lisätyn todellisuuden sovellusten ja objektien kehittämistä. Uutta formaattia tulevat tukemaan muun muassa Adobe, Autodesk, Sketchfab, ptc ja Quixel. USDZ mahdollistaa 3D-mallien luomisen esimerkiksi esineistä, ja niiden sijoittamisen kameran kautta tosimaailmaan.

Lisäksi Apple esitteli lisättyyn todellisuuden mittaustyökalun, englanniksi Measure-nimellä tunnettuna uutena erillisenä sovelluksena. Applen esiteltyä viime vuonna ARKitin lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiseksi, olivat mittaustyökalut yksi ensimmäisiä merkittäviä sovellusryhmiä. Nyt Apple on luonut oman mittaustyökalunsa. Applen sovelluksella voi helposti mitata kameranäkymän kautta erilaisia tosimaailman esineitä ja tavaroita.

Kuvat-sovellus

Kuvat-sovelluksen haku kehittyy paremmaksi. Haku ehdottaa jatkossa esimerkiksi ihmisiä, paikkoja ja kategorioita jo ennen hakua. Haussa voi jatkossa käyttää useiden hakutermien yhdistelmiä. Haku osaa myös etsiä suuresta määrästä erilaisia tapahtumia.

Kuvat saa uuden For You -näkymän, joka yhdistää Muistot, nostot esimerkiksi vuoden takaa, muut ehdosukset ja jaetut iCloud-albumit yhteen paikkaan.

Kuvat osaa uutena ominaisuutena jatkossa myös ehdottaa kuvia jaettaviksi tietyille henkilöille, jotka kuvissa esiintyvät.

Lisäksi uutena älykkäänä ominaisuutena Kuvat osaa ehdottaa jaettavaksi takaisin kuvia samasta tilaisuudesta, josta on itse vastaanottanut kuvia.

Siri ja Shortcuts

Applen älykäs avustaja Siri saa uuden mahdollisuuden lisätä itse omia toimintoja eri sovelluksille. Sovelluskehittäjät voivat tuoda sovelluksiinsa tällaisen "lisää Siriin" -napin.

Lisäksi toisena uudistuksena mukaan tulevat Siri-ehdotukset. Siri osaa ehdottaa lukitusnäkymässä tiettyjen asioiden tekemistä, jos niitä tekee usein - esimerkkinä tästä Applen tilaisuudessa mainittiin kahvin tilaus ja maksu sovelluksella.

Tarjolle tulee myös täysin uusi Shortcuts-sovellus, jolla voi itse luoda älykkäitä yhdistettyjä toimintoja, jotka aktivoituvat eri pyynnöillä - esimerkiksi "menossa kotiin", joka käynnistää automaattisesti radion, aloittaa navigoinnin ja kertoo jäljellä olevan matka-ajan ja säätää kodin älylaitteita sopivalla tavalla valmiiksi. Tarjolla on myös valmiiksi luotuja eri toimintoja yhdistäviä oikoteitä.

Siri-käännökset laajentuvat myös 40 uudelle kieliparille.

Pienempiä sovellusuudistuksia: Apple News, Pörssi, Apple Books ja CarPlay

Apple uudistaa iOS 12:ssa myös useita yksittäisiä sovelluksia.

Apple News uudistuu uudella sivupalkilla iPadilla ja uudella selausosiolla iPhonella.

Pörssi-sovellus on uudistettu kauttaaltaan. Apple News -artikkelit tulevat myös osaksi Pörssi-sovellusta. Pörssi-sovellukseen on tehty useita pieniä muutoksia läpi sovelluksen. Täysin uutta on sovelluksen tulo ensi kertaa myös iPadille.

Samoin Sanelin-sovellus on kehitetty uudelleen ja tulee myös ensi kertaa iPadille. Se saa myös tuen iCloud-synkronoinnille tietojen siirtymiseksi eri laitteiden välillä.

Applen Books-kirjasovellus, aiemmin iBooks, uudistuu myös ulkoasultaan sekä saa uusia toimintoja, kuten luetaan nyt -osion. Lisäksi kauppa uudistuu ilmeeltään App Storen kaltaiseksi.

CarPlay-autonäkymä saa tuen kolmansien osapuolten navigointisovelluksille, kuten Google Maps.

Safari-verkkoselain saa myös seurantaa vähentäviä päivityksiä, kuten myös uudistuksia salasanojen hallintaan. Jatkossa Safari automaattisesti luo, täyttää ja tallentaa vahvat salasanat haluttaessa uusia käyttäjätilejä luotaessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja