Apple iPhone 6S vastaan Samsung Galaxy S6: Paljastaako vertailu voittajan?

Kalliiden älypuhelinten markkinoilla moni miettii valintaa kahden mallin välillä. Eilen julkistettu iPhone 6S vai Samsungin Galaxy S6?

Teknavi selvitti, miten puhelinten ominaisuudet pärjäävät toisilleen. Tässä vaiheessa kyse on ainoastaan ominaisuuksista paperilla, sillä emme ole vielä päässeet testaamaan uutta iPhonea käytännössä.

Muotoilu

Makuasia, mutta Samsungin muotoilu on ehkä aavistuksen persoonallisempi. IPhonen pyöreät kulmat jakavat mielipiteet. Kädessä Samsung ei ole niin liukas. Puhelimet ovat molemmat kevyitä, hyvin viimeisteltyjä ja laadukkaista materiaaleista kasattuja. Ruuhkabussissa Samsung saattaa kerätä enemmän katseita.

Tulos: Tasapeli

Näyttö

IPhonen näytön koko ei ole muuttunut edellisestä kutosmallista, tuumia on edelleen 4,7. Kosketusnäytön tekniikka on kuitenkin pantu uusiksi. IPhone 6S pitää sisällään 3D Touch -teknologian, joka tunnistaa näytön voimakkaamman painalluksen. Toiminto on tuttu Apple Watchista. 3D Touch mahdollistaa useiden toimintojen suorittamisen yhdellä painalluksella, nostamatta sormea näytöltä.

Samsungin näytöt ovat tunnetusti hyviä. S6:ssa on 5,1-tuukainen Super Amoled -näyttö QHD-resoluutiolla. Näytön tarkkuus on korkeampi kuin iPhonessa. Siltä osin pisteet menevät Samsungille. Applen 3D Touch kuitenkin tasoittaa pelin.

Tulos: Tasapeli

Suorituskyky

Samsung Galaxy S6 on todellinen tehopakkaus. Puhelin kätkee sisäänsä Samsungin 8-ytimisen Exynos-prosessorin, jonka kellotajuus on 2,1 gigahertsiä. Keskusmuistia on 3 gigatavua.

Apple on lisännyt uuteen iPhone 6S:ään uusimman A9-prosessorin, joka nopeuttaa puhelinta edelliseen malliin verrattuna. Samalla iPhonen keskusmuisti on tuplattu kahteen gigatavuun.

Applen etuna on se, että monet sovellukset toimivat yleensä nopeammin iPhonella, koska ne on suunniteltu lähtökohtaisesti iOS-alustalle. Vaikka Galaxy S6 saattaa olla paperilla nopeampi, todellisuus on usein toinen.

Voittaja: iPhone 6S

Akun kesto

Akun kesto on yksi älypuhelinten pahimpia pullonkauloja. Samsung on tarttunut ongelmaan aktiivisesti, Galaxy S6:sta löytyy erittäin tehokas virransäästötila, jonka avulla laitteen virrankestoa voi pidentää selvästi, tosin samalla tinkien käytössä olevista toiminnoista.

Apple ei ole vielä kertonut juurikaan uuden iPhonen akun kestosta. Odotettavissa on, että uusin A9-prosessori on aikaisempaa energiatehokkaampi. IPhonesta kuitenkin puuttuu edelleen Galaxy S6:n kaltainen monipuolinen virransäästötila.

Voittaja: Galaxy S6

Kamera

IPhone 6S tuo odotetun lisäyksen puhelimen kamerakennon megapikselimäärään. Kahdeksasta megapikselistä on nyt siirrytty kahteentoista. Kuvien laadun kannalta mgapikseleiden merkitys ei ole ratkaiseva, mutta samalla Apple on parantanut kameran värierottelukykyä. Videokuvaukseen on lisätty toivottu 4K-moodi, jollainen on löytynyt jo pitkään Android-huippupuhelimista.

IPhone 6S on myös aikaisempaaa parempi selfie-kuvauksessa. Etukamerassa on viisi megapikseliä ja sen kanssa voi käyttää salamaa. Salamana toimii tällöin puhelimen näyttö. Näyttö välähtää kolme kertaa kirkkaammin kuin näytön normaali maksimikirkkaus antaisi myöden. Tämä parantanee hämärässä etukameralla otettujen kuvien laatua.

Samsungin kamerat ovat keränneet kiitoksia kansainvälisissä arvosteluissa. Galaxy S6:n kamera on eittämättä yksi parhaista, ellei paras, mitä tämän hetken mobiililaitteissa on tarjolla. Kamera tarjoaa hyvän kuvanlaadun myös vähässä valaistuksessa ja sen manuaaliasetukset ovat kattavat, toisin kuin yksinkertaistetussa iPhonen kamerassa.

Tässä vaiheessa julistamme tilanteen kuitenkin tasapeliksi.

Tulos: Tasapeli

Hinta

Galaxy S6:n edullisin malli maksaa noin 700 euroa. IPhone 6S:n tarkkaa hintaa ei ole kerrottu, mutta se tulee olemaan hieman tätä kalliimpi. Galaxy S6:n kallein, 128 gigatavun versio maksaa noin 900 euroa. IPhonen kalleimman version hintalappu nousee Suomessa lähelle 1000 euroa.

Voittaja: Galaxy S6

Lue myös:

    Uusimmat