Maatilojen määrä Suomessa on laskenut 1960-luvulta lähtien ja laskun ennakoidaan jatkuvan. Myös muut trendit voivat lähivuosikymmeninä mullistaa maatalouden rakenteita.
Suomessa oli 60-luvun alussa yli 300 000 maatilaa. Nyt niitä on enää alle 50 000. Tilojen keskikoko jatkaa kasvamistaan, kun tilojen määrä vähenee. Tuotannon uskotaan kuitenkin pysyvän samalla tasolla. Yhä suurempien tilojen pyörittäminen vaatii viljelijöitä yhä monipuolisempaa osaamista.
Asiantuntijat uskovat, että seuraavan kymmenen vuoden aikana tilat erikoistuvat ja erilaistuvat yhä voimakkaammin.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Jyrki Niemen mukaan tiloilla on neljä strategiaa sopeutumisessa rakennemuutokseen.
Päästrategia on tuotannon laajentaminen. Tällaiset tilat tuottavat yleensä elintarviketeollisuudelle perusraaka-aineita.
– Tulotason säilyttäminen vaatii oikeastaan jatkuvasti tilakoon kasvattamista ja kustannusten alentamista, Niemi sanoo.
Toinen ryhmä ovat pienet maatalousyrittäjät, jotka yrittävät löytää parempihintaisia markkinoita esimerkiksi viljelemällä luomutuotteita tai myymällä tuotteita suoraan tilalta kuluttajalle, jolloin tuotteista saadaan parempi hinta.
Kolmas ryhmä ovat ne tilat, joille maatalous on osa-aikainen elinkeino. Maataloudesta saatavaa tuloa täydennetään esimerkiksi käymällä palkkatöissä tai perustamalla maatilalle muuta yritystoimintaa, kuten maatilamatkailua.
