Kari J. Mattila vaihtoi viisi vuotta sitten käsitellyn maidon suoraan tilalta haettavaan raakamaitoon. Rasvaista maitoa kuluu tätä nykyä lähes litra päivässä. Kuusikymppinen mies voi paremmin kuin koskaan.
Kari J. Mattila vietti lapsuutensa puhtaassa ympäristössä maaseudulla. Perheen vanhimman pojan erityistehtävänä oli noutaa tuore lehmänmaito talouskannulla kotiin.
Vuosikymmeniä myöhemmin ympyrä on sulkeutunut. Pääkaupunkiseudulle kotiutunut mies hylkäsi 2000-luvun puolivälissä kaupan maitopurkit ja palasi lapsuutensa juomaan, raakamaitoon.
− Minulla ei ole henkilökohtaisesti ollut maidon kanssa varsinaisia ongelmia, mutta suvun piirissä olen kuullut tarinoita sieltä täältä. Esimerkiksi sisareni tyttären lapsella kaupan maito tuli välittömästi ulos.
− Aloin vähitellen itsekin perehtyä tarkemmin maidon käsittelyyn, Kari kertoo.
Roima painonpudotus
Karin kiinnostus ravitsemusasioihin oli herännyt jo viidenkympin kieppeillä, kun hän tutustui lääkäri Antti Heikkilän oppeihin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.
Ylipainoon ja verenpaineongelmiin suivaantunut mies päätti kokeilla Heikkilän dieettiä. Vähähiilihydraattisen, runsaasti rasvaa sisältävän ruokavalion myötä paino tippui 15−20 kiloa.
− Tuolloin kuitenkin varoin juomasta maitoa, Kari huomauttaa.
Kun käytäntö todisti, etteivät eläinrasvat hidasta laihtumista, Kari rohkaistui palauttamaan maidon ruokavalioonsa sen rasvaisimmassa − ja terveellisimmässä − muodossa.

