Lääkäri: Rasvaton maito aiheuttaa naisille hedelmättömyyttä

Maitorasvat ovat monella tapaa terveydelle hyödyksi. Rasvattoman maidon lääkäri Antti Heikkilä sen sijaan kaataisi mieluiten viemäristä alas.

Maitorasvat on tuomittu monin paikoin ihmiselle haitallisiksi. Ohjeistus on mennyt perille, sillä rasvattoman maidon kulutus on kasvanut vuosien saatossa.

Lääkäri Antti Heikkilää kehitys ei miellytä.

− On olemassa selvää näyttöä, ihan tieteellistä faktaa siitä, että rasvaton maito aiheuttaa naisilla hedelmättömyyttä ja nuorilla aknea, Heikkilä valottaa hätkähdyttäviä tutkimustuloksia monen suomalaisen ruokakunnan perusjuomasta.

Heikkilän mukaan maitorasvojen tutkimus on Ruotsissa Suomea edellä. Tulokset puhuvat maitorasvojen käytön puolesta.

− Mitä enemmän maitorasvoja, sitä vähemmän sydäninfarkteja. Rasvainen maito pitää ihon kunnossa ja lisää hedelmällisyyttä. Sillä on myös suotuisa vaikutus syövän ehkäisijänä, etenkin rintasyövän. Lisäksi se vähentää diabeteksen syntyä.

Homogenointi turhaa

Maito ehtii ennen kaupan hyllyille päätymistä käydä läpi muokkausprosessin, josta kuluttajan tulisi olla tietoinen. Muokkaus alkaa jo ravinnosta, jota lehmälle syötetään.

Heikkilä korostaa, että puhutaan täysin eri maidosta, jos se on käsittelemätöntä, ja eläimet on ruokittu luonnonmukaisesti.

− Lehmä on ruohonsyöjä. Maidon ja myös lihan koostumus muuttuu välittömästi, jos lehmälle syötetään soijaa tai viljaa, jotka eivät kuulu niiden ruokavalioon.

Käsittelystä haitallisin vaihe on Heikkilän mukaan maidon homogenointi. Homogenoinnilla estetään rasvakerroksen muodostumista maidon pintaan.

− Homogenointi on täysin turhaa. On olemassa näyttöä siitä, että rasvalle tapahtuu prosessissa haittaa, sillä se hapettuu.

Luomumaidosta hyvää palautetta

Heikkilä hankkii itse maitonsa täysin käsittelemättömänä suoraan tilalta. Lääkäri ei ole käytäntöineen yksin.

− Sadat maaseututaustaiset ihmiset ovat kertoneet minulle vuosien varrella, ettei heillä ole koskaan ollut ongelmia, kun he ovat juoneet oman tilan maitoa.

Heikkilä suosittelee muillekin vaihtamaan maitopurkin vähintään luomuversioon, jota ei ole homogenoitu. Erityisesti lapsiperheet lähettävät runsaasti positiivista palautetta luomumaidosta.

− Jotkut perheet ovat myös kertoneet, että he saavat Suomessa maidosta oireita, mutta Virossa eivät. En ole kyennyt selvittämään, mikä ero maitojemme välillä on.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat