Anne Kyllönen menetti sen, mitä rakastaa yli kaiken – "Oman mielen kanssa taisteltu paljon"

Kesällä selkäleikkaukseen joutunut hiihtäjä Anne Kyllönen on varma, että hän pystyy palaamaan maailman huipulle.

Anne Kyllösen tulokset maailmancupissa ovat kahden vuoden otannalla jotain aivan muuta kuin ne ovat joskus olleet. Joulukuussa 2012 hän hiihti muutaman päivän sisällä Canmoressa kahdesti palkintopallille, ja sen jälkeen palkintosijoja tuli tasaisin väliajoin tammikuuhun 2017 saakka yhteensä seitsemän kappaletta. Palkintopallille hän nousi myös parikisoissa ja viesteissä, kuin myös viestihopean kunniaksi Sotshin olympialaisista.

Viime kaudella Kyllösen tuloskunto romahti, eikä häntä valittu olympiajoukkueeseen. Pahempaa oli edessä, kun selkä petti kesällä. Lopulta välilevyn pullistuma leikattiin syyskuussa. Vuosien tuttu työ muuttui kertaheitolla kuntoutukseen.

– Ei tämä ole ollut helppoa, kun on urheilija, joka elää kilpailemiselle ja rakastaa sitä yli kaiken. Sitä, että pitää itseään ahtaalla harjoituksissa ja tekee kovia harjoitteita. Juuri ne jäivät pois, Kyllönen huokaa Seefeldissä.

Valoisaa tilanteessa on se, että hän on jälleen arvokisoissa. Hän nousi leikkauspöydältä hämmästyttävän nopeasti suksille ja oli vain hieman reilua kahta kuukautta myöhemmin Rukalla starttiviivalla. Tuloslistoilla oma nimi löytyi vasta pitkän selaamisen jälkeen, mutta se oli silti toissijaista.

– Aikamoiselta takamatkalta ja tosi vaikean kesän ja syksyn jälkeen on jo iso saavutus minulle, että olen joukkueessa. Oma tausta huomioiden se ei ole tavoite, mikä tyydyttää, mutta nyt on pakko olla realisti ja miettiä, että tämä on välietappi kohti tulevia vuosia, hän sanoo.

Kovat harjoitukset, itsensä kehittäminen ja maailman huipun tavoitteleminen vaihtuivat selkäleikkauksen jälkeen kuntouttamiseen, peruslenkkeilyyn ja jumppaamiseen.

– Onhan tämä ollut sellaista, että on tosi paljon joutunut tsemppaamaan ja taistelemaan oman mielen kanssa, että on saanut motivoitua itsensä tekemään asioita, jotka eivät edes tunnu treeniltä.

– Epävarmuutta on joutunut sietämään todella paljon. Leikkauksen jälkeen ei ollut mitään takeita siitä, lähtevätkö asiat menemään hyvin, palautuvatko kaikki tunnot ja hermotukset. Ja myös se, että kun mennään selkäydinkanavaan, ei koskaan voi tietää mitä siinä leikkauksessa tapahtuu. Isoin on ollut epävarmuus, sitä on ainakin oppinut sietämään, Kyllönen naurahtaa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

"Pystyn palaamaan maailman huipulle"

Ympärillä olivat tärkeimmät tukijat, mutta myös fanit. Kyllönen häkeltyi siitä, kuinka paljon tukea hän sai vaikeina hetkinään.

– En ikinä olisi uskonut, että saan niin paljon tsemppiviestejä ja tukea ihmisiltä. Ihmiset ovat olleet tosi aktiivisesti yhteydessä minuun ja se on tuntunut todella hyvältä. Täytyy sanoa, että jos joskus, niin nyt fanien ja niiden ihmisten, jotka elävät minun urheiluni mukana, tuki on ollut äärimmäisen suurta, hän kiittelee.

Alkukausi meni tuloksellisesti miten meni, mutta vuodenvaihteen jälkeen Kyllönen koki ison muutoksen. Oma kunto otti harppauksia. Neljä viimeistä viikkoa ennen MM-kisoja hän on tajunnut, miten paljon takamatkaa on kurottu.

– Nyt olen täysin luottavainen, että pystyn palaamaan maailman huipulle, hän sanoo.

31-vuotias hiihtäjä kokee vuosien työn nostavan hänet nyt takaisin parhaalle mahdolliselle tasolleen. Luottamus omiin kykyihin on palannut.

– Se on tärkein pääoma ollut, että olen ollut siellä huipulla. Tiedän, että sinne on mahdollista palata. Nyt sille ei ole enää mitään esteitä.

Kyllönen avaa kisat vapaan hiihtotavan sprintillä torstaina. Pelkkä aika-ajosta erävaiheeseen pääsy olisi jo onnistuminen. Myös se on epävarmaa, jääkö kisa hänen kohdaltaan Seefeldissä ainoaksi.

– Selkäleikkauksessa menetin voima- ja nopeusominaisuuksia, juuri ne, mitä sprinttikisassa tarvitaan. Toivon silti, että ne olisivat taas menneet hiukan eteenpäin. Rata on lyhyt ja toivon nopeaa keliä, että se helpottaisi hiihtämistä. Aika-ajosta jatkoonpääsy on tosi tiukkaa, mutta jos pääsisi eriä hiihtämään, se voisi mennä paremmin. Ryhmähiihto on aina helpompaa ja se on myös yksi minun vahvuuksistani.

Kävi tämän päivän kisassa miten kävi, Kyllösen katse on tiukasti tulevaisuudessa. Hän tietää, että tämän hetken taso ei ole lähelläkään mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat