Anishin koti on tuhoutunut neljästi kolmessa vuodessa – nämä maat ovat kärsineet ilmastonmuutoksen lietsomista äärisääilmiöistä eniten

Tuhannet ihmiset kuolevat vuosittain Intiassa monsuunisateiden ja niiden tuomien ongelmien takia. Ilmastonmuutos on voimistanut ilmiötä ja tehnyt siitä arvaamattomamman. Silti Intia ei ole edes pahiten äärisääilmiöistä kärsivien valtioiden kärkikymmenikössä.

Intiassa ilmastonmuutoksen tuomat tulvat uhkaavat yli 35 prosenttia maan väestöstä.

Noin 472 miljoonaa ihmistä elää Intiassa urbaaneissa slummeissa. Mumbain kaupungissa 65 prosenttia ihmisistä asuu hökkeliasunnoissa.

Yksi Mumbain slummeissa asuvista on Anish Yadav, joka kertoo CNN-uutiskanavan jutussa kokemuksistaan viimeisimpien vuosien ajalta.

Heinäkuussa 2019 silloin 24-vuotias Yadav heräsi ihmisten avunhuutoihin. Vesi oli tulvinut hökkelikylään.

Vettä oli Yadavin mukaan kasvojen korkeudelle ja hän kertoo nähneensä, kuinka ihmisiä ajautui yön pimeyteen virran mukana.

Sitä ennen koko elämänsä ajan Yadav kertoo hökkelikylän ympärillä olevan muurin suojelleen heitä tulvilta. Tällä kertaa vesimassat olivat kuitenkin kaataneet sen.

Yadav kokosi hiekasta, muovista ja puusta kotinsa uudelleen äitinsä kanssa, mutta monsuuni tuhosi rakennelman jälleen seuraavana vuonna. Sitten iski sykloni, jota alueella ei tavallisesti ole havaittu.

Viime kuussa tulvien kuljettamaa rojua alkoi virrata slummiin keskellä yötä. Nyt Yadav ei tiedä mitä tehdä. Uudelleenrakennus tuntuu turhalta, koska seuraava tulva on jo kulman takana.

Konkreettisia muutoksia tarvitaan kipeästi

Intiassa vain harvat osavaltiot ovat alkaneet varautua tulviin systemaattisesti.

Intian parlamentin tilastojen mukaan vuosien 2014 ja 2018 välillä vuosittaisten tuhojen kustannukset ovat olleet keskimäärin noin 3,2 miljardia euroa.

Tämä pitää sisällään ihmisten asuntoihin, julkiseen infrastruktuuriin ja ruoantuotantoon kohdistuvat tuhot. Esimerkiksi vuonna 2015 julkiseen infrastruktuurin vahingot olivat yli viisinkertaiset vuoteen 2000 verrattuna.

Ongelmaa pahentaa entisestään se, että tulvat tuovat mukanaan toissijaisia vaikutuksia. Veden kautta leviävät sairaudet lisääntyvät, pohjavesi saastuu ja arvokkaat ruokatarvikkeet häviävät tulvien mukana.

Eniten kärsitään Karibialla ja Etelä-Aasiassa

G20-maiden johtajat pääsivät sunnuntaina sopimukseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Sopimus ylittää vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet. Intiassa ja monilla muilla alueilla ilmastonmuutoksen tuomat vaikutukset tuhoavat koteja ennätystahtia, joten muutoksia tarvitaan kipeästi.

Germanwatch-organisaation The Global Climate Risk -indeksin mukaan Intia ei ole edes vuosina 2000-2019 pahiten äärimmäisistä sääilmiöistä kärsineiden maiden kärjessä.

Indeksin mukaan eniten tuhoa ovat saaneet osakseen Puerto Rico, Myanmar, Haiti, Filippiinit, Mosambik, Bahama, Bangladesh, Pakistan, Thaimaa ja Nepal.

Katso yllä olevalta videolta, millaisissa oloissa ihmiset joutuvat viettämään arkeaan yhä useammin ympäri maailman.

Lue myös:

    Uusimmat