Ammattiopiston rehtorilta ehdotus maskien käyttöön koulussa – koko ajan ei tarvitsisi pitää kasvoilla: "Voisi toimia niin"

1:58
Katso video: Näin koulujen maskisuositus voisi toimia käytännössä.

THL:n antama maskisuositus on tulossa voimaan toisen asteen oppilaitoksissa usealla alueella. Ainakin neljä sairaanhoitopiiriä kertoo MTV Uutisille olevansa nyt taudin kiihtymisvaiheessa. Koulut odottavat vielä tarkempia ohjeita maskien käytöstä. 

Vantaan ammattiopisto Variassa parturi-kampaajaksi opiskelevat nuoret palasivat syksyllä lähiopetukseen. Keväällä opetusta järjestettiin etänä muun muassa videoiden ja sosiaalisen median sovellusten avulla. Kasvomaskin käyttäminen on opiskelijoille jo tuttua. 

– Sekä opettajat että opiskelijat käyttävät maskia ja sitä suositellaan myös asiakkaille. Lisäksi mietimme vähän, mistä päin luokkiin kuljetaan ja yritämme tulla vain yhdestä ovesta. Myös turhia kokoontumisia pyritään välttämään ja ruokailuja on porrastettu, kertoo hiusalan opettaja Salla Miettinen ammattiopisto Variasta.

THL:n tuoreen suosituksen mukaan kasvomaskeja tulisi käyttää myös toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, mikäli koronatartunnat etenevät perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Ainakin kolme sairaanhoitopiiriä kertoo MTV Uutisille olevansa nyt kiihtymisvaiheessa. 

Yläkouluihin THL suosittaa maskeja vasta silloin, kun tartunnat ovat leviämisvaiheessa.

Luokassa voisi olla ilman maskia

Kouluissa tarkempia ohjeita maskeista odotetaan vielä. Varian rehtorilla Pekka Tauriaisella on ainakin yksi käytännön ehdotus valmiina.

– Se voisi toimia myös niin, että kun opiskelijat tulevat luokkatilaan tai työsaliin, niin siellä sisällä voisi ryhmä olla ilman maskeja. Ja maski otetaan käyttöön, kun lähdetään luokasta ulos tai kuljetaan muuten yleisissä tiloissa. Uskon, että tämä voisi olla lähellä sitä arkea, jota pystyisi pyörittämään kohtuullisen helposti ja tehokkaasti, Tauriainen sanoo.

Rehtorin mukaan Variassa on ollut vain yksittäisiä koronatapauksia muun muassa siksi, että eri oppilasryhmät on pystytty pitämään erillään toisistaan. 

Auki on vielä se, miten maskit hankitaan ja kuka ne maksaa. Yksi maski päivässä opiskelijaa kohden tuskin riittäisi. Kuntaliiton kanta on selvä.

– Se, mikä liittyy koronaan, niin maan hallitus on luvannut korvata ne täysimääräisesti kunnille. Katson, että koulutuksen järjestäjät kuuluvat tähän samaan kategoriaan, sanoo Kuntaliiton opetuksesta ja kulttuurista vastaava johtaja Terhi Päivärinta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja