MTV Uutiset kysyi, millä alueilla korona on nyt kiihtymisvaiheessa – näin sairaanhoitopiirit vastasivat: suurimman koronailmaantuvuuden piiri ei ota maskisuosituksia käyttöön

5:59
Mikä on kiihtymisvaihe ja kuka päättää uusista rajoituksista? MTV Uutiset Live kertoo, miten korona-Suomi toimii – katso video!

Vaikka Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä on Suomen suurin koronailmaantuvuus, uusia maskisuosituksia ei olla ottamassa käyttöön. MTV Uutiset kysyi sairaanhoitopiireiltä, katsovatko nämä olevansa kiihtymisvaiheessa.

THL antoi tänään uusia maskisuosituksia koronaepidemian kiihtymisvaihetta koskien.

Kiihtymisvaiheen tunnusmerkistössä koronan ilmaantuvuuden alaraja on 10 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Vaihetta ei kuitenkaan määritellä suoraan minkään yksittäisen luvun kautta.

Huomioon otetaan myös sairaanhoidon tilanne, tartuntaketjujen jäljitettävyys sekä se, onko positiivisten näytteiden osuus yli prosentin testatuista.

Ilmaantuvuusluku yli 50 – silti ei uusia suosituksia

MTV Uutiset kysyi sairaanhoitopiireiltä, katsovatko nämä koronatilanteensa olevan kiihtymisvaiheessa tai menossa kohti sitä.

Suuri ilmaantuvuusluku ei kyselykierroksen perusteella täysin välttämättä tarkoita, että sairaanhoitopiiri määrittelisi olevansa kiihtymisvaiheessa ja olisi ottamassa käyttöön uusia maskisuosituksia.

Etelä-Savossa ilmaantuvuusluku on maan suurin, 51,6, mutta uusia suosituksia ei olla nyt ottamassa käyttöön.

Myöskään Pirkanmaa ei suoraan määrittele olevansa kiihtymisvaiheessa, vaikka ilmaantuvuusluku ylittääkin 10 tapauksen alarajan.

Katso alta sairaanhoitopiirien vastaukset:

Etelä-Karjala

Kiihtymisvaihetta on vaikea ennustaa, mutta oletettavasti se on jossain vaiheessa tulossa. Meillä oli Etelä-Karjalassa edellinen tartunta todettu 29.8. otetuissa näytteissä, kunnes tänään saimme kuulla peräti neljästä toisistaan riippumattomasta tartunnasta alueellamme. Keväästä asti meillä on kuitenkin vain yhteensä 33 tartuntaa.

Etelä-Savo

Jos katsoisi suoraan lukumääriä, olisimme kiihtymistilanteessa. Mutta jos katsoo kokonaistilannetta, olemme perusvaiheessa sen mukaan. Tämä ei ole lähtenyt leviämään muualle, ettei tiedettäisi, kenellä tauti on tällä hetkellä. Tämä on pysynyt edelleenkin tässä opiskelijaporukassa. Uusia suosituksia ei tule. Siirrytään laajempiin suosituksiin, jos näyttää, että tämä leviää myöskin tämän porukan ulkopuolelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS

HUS ilmoitti torstai-iltana, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä (HUS, Helsinki, Espoo, Vantaa, ESAvi ja THL) todettiin alueen siirtyneen epidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi Twitterissä, että THL:n maskisuositukset otetaan käyttöön ja asiasta tiedotetaan lisää lähipäivinä.

HUSin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 22,2.

Itä-Savo

Sosterissa on vielä menossa perustaso, meillä ei ole todettu positiivisia tuloksia noin neljään kuukauteen.

Kainuu

Kainuussa viimeisen kahden viikon aikana todettu kolme tartuntaa, ilmaantuvuus siten 4/100 000. Viikolla 38 tehty 1 345 testiä, jotka kaikki negatiivisia. Olemme matalan ilmaantuvuuden perusvaiheessa. Kiihtymisvaiheen osalta olemme valmiina käynnistämään tarvittavia tehostamistoimia.

Kanta-Häme

Olemme kiihtymisvaiheessa, uusia tapauksien ilmaantuvuus 14 vuorokauden sisällä on noin 20/100 000.

Keski-Suomi

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva kertoo STT:lle, että heidän alueellaan epidemia on kiihtymisvaiheessa. Tilanne on hänen mukaansa kuitenkin viranomaisten hallinnassa ja tartuntojen lähteiden tunteminen edesauttaa kohdennettujen toimien tehokkuutta.

Aiemmin tänään Jyväskylä antoi kaikille yli 15-vuotiaille asukkailleen laajan maskisuosituksen. Jyväskylän tarttuvuusluku on viimeisen viikon ajalta nyt 36,5 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. 

Keski-Suomessa käydään huomenna läpi alueen koronavirustilannetta sairaanhoitopiirin koordinoimana.

Kymenlaakso

Kymsotessa olemme kiihtymisvaiheessa.

Lappi

Rauhallinen tilanne, ei mitään kiihtymiseen viittaavaa tässä vaiheessa.

Länsi-Pohja

Perusvaiheessa ollaan. Tilanne elää koko ajan ja muualla lisääntyvät tartunnat tulevat väistämättä heijastumaan myös meille jossakin vaiheessa.

Pirkanmaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alue on vähintäänkin lähellä kiihtymisvaihetta. Toki merkittävä osa päivittäisistä uusista koronapositiivisista henkilöistä kytkeytyy aiemmin tiedossa olleisiin ryvästymiin, ja useat heistä ovat olleet jo karanteenissa ennen testausta.

Pohjois-Pohjanmaa

Emme ole kiihtymisvaiheessa.

Satakunta

Satakunnassa on rauhallinen tilanne, olemme perustasolla. Ilmaantuvuus on Suomen matalimpia, 0,9 / 100 000 / 14 vuorokautta. Näytteitä tutkitaan laajasti ja positiivisten näytteiden osuus vain 0,05 %.

Tartunnanlähteet on pystytty selvittämään hyvin.  Tänään selvitettävänä yksi koulualtistus, ei mitään muita joukkoaltistuksia pariin kuukauteen. Tällä hetkellä emme ole lähelläkään kiihtymisvaihetta, mutta varotoimia tulee kaikkien noudattaa, tilanne voi nopeasti huonontuakin.

Vaasa

Emme ole kiihtymisvaiheessa vielä, mutta menossa kohti kiihtyvää suuntaa. Tällä hetkellä emme kuitenkaan ole siinä vaiheessa.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireistä ei toistaiseksi vastattu MTV Uutisten kyselyyn.

Päivitetty kello 18.12 HUSin alueen muuttuneilla tilannetiedoilla.

Päivitetty kello 20.11 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin muuttuneilla tilannetiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja