Amerikkalaislääkärit varoittavat: Koronavirus voi aiheuttaa vakavia sairauskohtauksia nuoremmilla potilailla

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Näin korona leviää aivastuksen jälkeen.

Koronavirus voi aiheuttaa veren hyytymisongelmia ja johtaa siten vakavaan sairauskohtaukseen.

Koronavirus voi aiheuttaa vakavia sairauskohtauksia nuoremmilla sairastuneilla, kertoo CNN. Amerikkalaislääkäreiden mukaan covid-19-tauti voi johtaa sairauskohtaukseen riskiryhmää reilusti nuoremmilla 30–40-vuotiailla potilailla, vaikka heillä ei muuten olisi koronaviruksesta vaikeita oireita.

"Virus vaikuttaisi aiheuttavan lisääntynyttä veren hyytymistä"

Joidenkin tutkimusten mukaan koronavirus voi aiheuttaa veren lisääntynyttä hyytymistä, joka voi johtaa halvaukseen. Esimerkiksi pienessä hollantilaistutkimuksessa havaittiin, että covid-19-tautia sairastavasta ryhmästä 20 prosentilla oli hyytymisongelmia.

– Virus vaikuttaisi aiheuttavan lisääntynyttä [veren] hyytymistä suurissa valtimoissa, mikä voi johtaa vakavaan halvauskohtaukseen, New Yorkissa toimiva neurokirurgi Thomas Oxley kommentoi.

Soita halvausoireista hätänumeroon

Oxley tiimeineen antoi tietoja viidestä potilaasta, jotka kaikki olivat alle 50-vuotiaita. Heillä oli koronaviruksen vuoksi joko lieviä oireita tai ei lainkaan oireita. Oxleyn raportissa havaittiin yllättävien halvauskohtauksien lisääntyneen potilaissa jopa seitsenkertaisesti. Potilailla ei ollut aiempia terveysongelmia ja he sairastivat kotona.

– Kaikkien testitulos oli positiivinen. Kaksi heistä viivytteli ambulanssin soittamisen kanssa, Oxley sanoo.

Suuressa valtimossa tapahtunut halvaus johtaa vaikeisiin vaurioihin, mikäli tilaa ei päästä hoitamaan nopeasti. Oxleyn tiimin hoitamista potilaista yksi menehtyi.

Oxley tiimeineen muistuttaakin, että kansalaisten kannattaa tarkkailla itseään koronainfektion oireiden varalta ja soittaa hätänumeroon myös, mikäli halvauskohtauksen oireita ilmenee. 

Tutkimusryhmän kirjelmä aiheesta tullaan julkaisemaan lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -julkaisussa.

Lähteet: CNN, CNN 2

Lue myös:

    Uusimmat