Mainos

Älykäs energiajohtaminen yrityksessä parantaa sisäilmaa ja säästää rahaa: ”Ihmisille pitää taata parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet”

Kuulutko sinäkin niihin, joka sammuttelevat perässään valot työpaikan vessasta samalla tavalla kuin kotona? Yrityksissä tarvitaan kuitenkin järeämpiä toimia, jotta energiaa säästyisi.

Suurten yritysten energiankulutusta on mahdollista vähentää huomattavasti, kunhan tietää miten. EnerKey on yhtiö, joka on erikoistunut juuri tähän, eli vastuulliseen energianhallintaan. EnerKeyn tekninen asiakasvastaava Eerik Soininen kertoo, että toiminta perustuu kerättyyn dataan, jonka avulla tehdään perusteellinen suunnitelma energiankäytön järkeistämiseksi.

EnerKey

Auttaa yrityksiä mittaamaan energiankulutusta ja päästöjä sekä tekemään pitkän aikavälin suunnitelmia, joilla pienentää hiilijalanjälkeä.

– Energiajohtamisen perusta lähtee siitä, että ymmärretään, minne energiaa menee. Mitä et mittaa, sitä et voi parantaa etkä johtaa, Soininen kiteyttää.

Iso osa ammattitaitoa on, että energiansäästötoimia ei tehdä työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella.

– Energiaa on helppo säästää säätämällä ilmanvaihtokoneita ja vähentämällä lämmitystä, mutta tällä voi olla vaikutusta työntekijöiden tai teollisuusprosessien olosuhteisiin. Ammattitaito korostuu, kun halutaan tehdä säästötoimenpiteitä olosuhteet säilyttäen tai samalla jopa parantaen sisäilmaolosuhteita.

EnerKeyn palveluita käytetään laajalti esimerkiksi päivittäistavarakaupassa, jossa energiaa syövät kylmälaitteet, ilmastointi ja valaistus. Dataa kerätään energiankulutuksen lisäksi myös sisäilman laadusta.

– Mittaamme kumppanimme IISYn kanssa sisäilman laatua. EnerKey yhdistää saadun sisäilmaindeksin energiatehokkuustoimenpiteisiin ja energiankulutuksiin. Kaikessa toiminnassa pitää lähteä ihminen edellä, näin takaamme tilojen käyttäjille parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet.

EnerKey pähkinänkuoressa

 • Sustainability & Energy Management System (SEMS)
 • Pilvipohjainen vastuullisuuden ja energiatiedon hallinnan SaaS-palvelu
 • Toimii 10 maassa
 • Yli tuhat asiakasorganisaatiota
 • Yli 100 000 mittauspistettä ja 15 000 kiinteistöä.
 • Auttaa vastuullisessa energianhallinnassa, energiankulutuksen ja ympäristöjalanjäljen pienentämisessä, tuottavuuden lisäämisessä, energiatehokkuudessa ja kustannussäästöissä.

Isolle kauppaketjulle miljoonien vuosisäästöt

Kauppojen kylmäkalusteet, talotekniikka ja valaistus on hyvä käydä ensimmäisenä läpi, kun energiankulutusta halutaan vähentää.

– Vuosituhannen alussa monien kauppaketjujen kylmäkalusteet olivat avonaisia. Nykyään lähes kaikissa kaupoissa on ovelliset tai kannelliset kylmäkalusteet, jotka tuovat merkittäviä säästöjä sähkönkulutukseen. Muutosten osalta on huomioitava myöskin kaupassa asioimisen sujuvuus ja kansien lisäämisen mahdollisesti aiheuttama huoneilman kosteuden kasvu. Liian kostea ilma voi vaikuttaa muihin kaupan tuotteisiin.

Yksi EnerKeyn asiakkaista on Kesko, jonka mukaan pitkäaikainen yhteistyö EnerKeyn kanssa on tuonut jopa viiden miljoonan euron vuosisäästöt.

– Isolle kauppaketjulle voidaan tehdä helposti vertailua eri toimipisteiden välillä ja analysoida, mihin kiinteistöihin kannattaa erityisesti keskittyä, jotta päästään tavoiteltuun energiasäästöön. Näillä toimilla säästetään sekä rahaa, aikaa että pienennetään omaa hiilijalanjälkeä, Soininen kertoo.

”Mitä et mittaa, sitä et voi parantaa”

EnerKeyn energiajohtamisen taustalla on aina tarkka datan kerääminen, joka auttaa kohdistamaan toimenpiteet juuri sinne, missä niitä tarvitaan. Datan keräämisen yhtenä ratkaisuna toimii Digitan moderni LoRaWan-verkko. IoT-tekniikkaan perustuva verkko pystyy kuljettamaan suuria määriä pientä dataa nopeasti.

– Aluksi asennamme kiinteistöön anturit, jotka kytketään LoRaWan-verkkoon. Näin energiankulutuksesta saadaan tietoa eri puolilta kiinteistöä edullisesti ja tehokkaasti.

Soinisen mukaan yksi Digitan LoRaWan-verkon valtteja on, että se toimii luotettavasti eri puolilla Suomea.

– Vastaavaa, hyvän kattavuuden tarjoavaa verkkoa ei ole suinkaan kaikissa maissa saatavilla. Osassa maita vastaavaa verkkoa voi operoida moni eri toimija. Digita tarjoaa meille datan siirtämisen koko Suomessa, mikä helpottaa toimintaamme ja poistaa tarpeen asioida monen eri tahon kanssa. Digitan verkkojen kantavuus on myös osoittautunut todella hyväksi, eli datan kulkemisessa ei ole pahemmin katkoja. Meille on tärkeää voida luottaa siihen, että dataa tulee laadukkaasti seuraavat parikymmentä vuotta.

Kerätty data analysoidaan. Sen jälkeen EnerKey ja asiakas kartoittavat yhdessä toimenpiteet, joilla kulutusta voidaan pienentää. Tarkan datan avulla toimenpiteet on helppo kohdistaa oikeisiin paikkoihin.

– EnerKeyn järjestelmän avulla asiakkaamme voi mitata yli 90 erilaisen suureen kulutusta, esimerkiksi kaukolämmön, maakaasun, veden ja sähkön.

Jätteiden ja polttoaineen kulutus myös seurannassa

EnerKeyn järjestelmässä voidaan seurata energiankulutuksen lisäksi monta muuta asiaa kuten jätteitä ja polttoaineiden kulutusta. Näitä tietoja kerätään lukuisten yhteistyökumppaneiden avulla.

– Logistiikka-alan yrityksessä voidaan kerätä tietoa raskaan dieselin ja polttoöljyn kulutuksesta. Näin päästään johtamaan energiankulutusta tiedolla ja lisäämään vastuullista kuluttamista.

EnerKey panostaa vahvasti yritysten vastuullisen energianhallinnan jatkuvaan parantamiseen. Toiminta nojaa yhä enemmän tekoälyyn.

– Olemme kehittäneet tekoälyä yhdessä asiakkaidemme kanssa ja olemme saaneet tästä paljon hyvää palautetta. Tavoitteenamme on Virtuaalinen Energiapäällikkö, joka seuraa automaattisesti kiinteistöjen energiankäyttöä ja olosuhteita, vertaa näitä muiden vastaavien kiinteistöjen toimintaan ja pystyy antamaan asiakkaalle suoraan toimenpidesuosituksia. 

Digitan LoRa-verkko eli LoRaWan-verkko

 • Verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
 • Tarkoitettu langattomaan ja nopeaan mutta vähätehoiseen tiedonsiirtoon
 • LoRaWAN-verkko sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja