Älykaiutinten suosiolle odotetaan suurta kasvua – käytössä olevien laitteiden määrä kohoaa yli 200 miljoonaan

Älykaiutinten määrän odotetaan maailmanlaajuisesti ylittävän 200 miljoonaa kuluvana vuonna, analytiikkayhtiö Canalys kertoo. Suurin osa kasvusta tulisi Yhdysvalloista ja Kiinasta.

Vuodenvaihteessa maailmassa oli aktiivisessa käytössä noin 114 miljoonaa älykaiutinta, mutta vuoden 2019 loppuun mennessä määrän odotetaan kohoavan noin 208 miljoonaan, mikä tarkoittaisi reilun 82 prosentin kasvua. Yhdusvalloissa kaiuttimista olisi arvioiden mukaan 87,8 miljoonaa, eli 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Kiinassa vastaava lukema olisi 59,9 miljoonaa, mikä tarkoittaisi valtavaa 166 prosentin kasvua.

Muita merkittäviä älykaiutinmarkkinoita maailmalla ovat esimerkiksi Iso-Britannia, Saksa, Kanada ja Etelä-Korea. Suomessa kysyntä ja tarjonta eivät ole kovinkaan suuria muun muassa siksi, että esimerkiksi Google Assistant toimii suomeksi vain osittain.

Siinä missä esimerkiksi Pohjois-Amerikan markkinoita dominoivat Amazon ja Google, on Kiinassa tilanne hyvin erilainen. Siellä suurimpia valmistajia ovat verkkokauppa Alibaba sekä Xiaomi ja Baidu, joiden älykaiuttimia ei Kiinan ulkopuolella juuri tavata. Myös Applen HomePod on saatavilla Kiinassa, mutta sille ei korkean hinnan takia povata ainakaan aluksi suurta menestystä.

Pidemmällä tähtäimellä älykaiutinten odotetaan ohittavan lukumäärässä muun muassa älykellot ja tablettitietokoneet. Arviosta riippuen älykellot ja -rannekkeet ohitettaisiin kenties jo tänä vuonna ja tabletitkin 2021. Vuonna 2023 älykaiuttimia odotetaan olevan käytössä noin 500 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat