Alma Hätönen uskoo universumin vastanneen pyyntöönsä: "Olen tietyllä tapaa elämässäni käännekohdassa"

Pelottavat oireet alkoivat, kun suosikkijuontaja Alma Hätönen oli parikymppinen – nyt hän kertoo sairaudestaan 9:07
Alma Hätönen oli nuorena varma, ettei hänestä olisi ainesta televisioon – sattuma päätti toisin: "Muut ihmiset puskivat, kun mä en uskaltanut"

Alma Hätönen toivoo saavansa nauttia tanssista niin pitkään kuin mahdollista.

Juontaja Alma Hätönen kisaa tulevana syksynä Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa tähtioppilaana. Mahdollisuus osallistumiseen tarjoutui useista tv- ja radio-ohjelmista tunnetulle Hätöselle kuin taikaiskusta.

– Edellisenä iltana olin heittänyt universumille pyynnön uudesta suunnasta. Seuraavana päivänä minua pyydettiinkin mukaan ohjelmaan, Hätönen kertoo MTV Uutisille.

– Se oli melko hurja sattuma ja tuntui juuri oikealta. Uskon erilaisiin energioihin ja pyynnön lähetettyäni universumi selvästi vastasi takaisin.

Vaikka Hätönen innostui välittömästi tanssikisasta, ei hän kuitenkaan vastannut välittömästi myöntävästi.

– Totta kai minun piti ensiksi sopia käytännön asiat avopuolisoni Jaakon kanssa, sillä ohjelma vaatii sitoutumista jonka lisäksi meillä on eläkeikäinen koira. Lopulta totesin kuitenkin, että olisihan se hullua, jos en tähän lähtisi. Tämä on mieletön mahdollisuus.

Vaikka kyseessä on kilpailu, pyrkii Hätönen suhtautumaan ohjelmaan mahdollisimman stressittömästi.

– Toivon, että pystyisin nauttimaan niin paljon kaikesta kuin mahdollista. Joko tuomarit ja yleisö pitävät suorituksistani tai sitten eivät. Voin vain antaa kaikkeni ja katsoa miten pitkälle se riittää.

Tanssitaustaa Hätösellä ei ole, mutta sisarlajina tunnetusta tankotanssista hänellä on aikuisiällä hankittua osaamista. Hätönen mieltää lajin itse kuitenkin enemmän akrobatiaksi kuin tanssiksi.  

– Olen tehnyt elämäni aikana yhden koreografian. Mieleni muistaa vielä sen miten temppuja tehdään, mutta kroppani ei pysy enää perässä. Se voi kuitenkin olla vahvuuteni ohjelmassa, että minulla on uskallusta kokeilla erilaisia temppuja.

Aikaisemmin uupumuksesta kärsinyt Hätönen haluaa suhtautua liikuntaan nykyään rennoin mielin – ei niinkään tavoitteellisesti, kuten hänellä on aikaisemmin ollut tapana.

– Nuorempana harrastin juoksua enemmän ja silloin suhtauduin liikuntaan lähinnä ulkonäkökeskeisesti, mikä on aika tyypillistä nuorille naisille.

Jossain vaiheessa Hätönen kuitenkin kertoo ymmärtäneensä, että tärkeintä liikunnassa on lopulta riemu ja hauskuus. Nykyään hän saattaa käydä esimerkiksi akrobatiatunneilla tai kokeilemassa itselleen täysin vierasta lajia.

Hätösen osallistuminen oli iloinen uutinen erityisesti hänen äidilleen, joka on nuorempana harrastanut vakiotansseja.

– En ollut tiennyt, että äitini oli tanssinut tosissaan nuorempana. Hän oli todella innoissaan, kun kerroin osallistumisestani. Joku ympyrä sulkeutui sitä kautta.

Itse kisassa Hätönen jännittää erityisesti koreografien muistamista.

– Ensimmäiset viikot menevät siihen, että muistan oikeasti askeleet. Haasteita löytyy myös liikkuvuuden kanssa.

Vaikka Hätönen on tuttu kasvo tv:stä ja livelähetyksistä, hän ei ole esiintynyt koskaan nimenomaan fyysisen suorituksen ollessa huomion keskipisteenä. Sitä Hätönen kertoo myös hieman jännittävänsä.

– Fyysinen kuntoni ei ole paras mahdollinen. Olen kesän ajan kuitenkin levännyt kunnolla, joten lähden koitokseen palautuneena. Uskon, että on iso etu, kun en ole valmiiksi uupahtanut.

Hätönen on halunnut rauhoittaa tulevan syksyn tanssikoitoksen ajaksi myös työrintamalla.

– Palautumisen merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. On tärkeää pitää huolta omasta ravinnosta ja unirytmistä.

Hätönen on avoimesti kertonut sairastavansa kipusairautta nimeltä fibromyalgia. Oireyhtymä on melko yleinen, vaikka siitä ei juurikaan puhuta julkisuudessa. Suurimmaksi osin fibromyalgiapotilaat ovat naisia. Taudin oirekuvaan voi kuulua esimerkiksi kipu nivelissä ja kudoksissa, puutumista ja unettomuutta.

– Olen huomannut, että liikunta auttaa siihen. Talvet ja ilmojen kylmentyminen ovat kuitenkin vaikeaa aikaa itselleni. Lisäksi kisan edetessä voi käydä niin, että kehoni ei ehdi rasituksen mukaan ja niveleni saattavat ärtyä. Pitkällä aikavälillä kuitenkin uskon, että treenaaminen tekee kuitenkin  vain hyvää.

Pahinta Hätösen mukaan olisi se, että kisa keskeytyisi hänestä riippumattomista syistä.

– Olisi todella harmillista, jos saisinkin vaikka koronan tai joku osa kehostani hajoaisi. Se pelottaa tietyllä tavalla.

Hätöstä pidempään seuranneet ovat saattaneet huomata tähden olemuksen muuttuneen seesteisempään suuntaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Hätönen kertookin priorisoineensa omaa hyvinvointiaan viime vuosina aikaisempaa enemmän.

– Minusta tuntuu, että olen tietyllä tapaa elämässäni käännekohdassa. Käyn paljon arvokeskustelua itseni kanssa.

Hyvinvointi on vaatinut Hätöseltä myös paljon uhrauksia ja luopumista.

– Se on vaatinut paljon henkistä työtä. Olen käynyt läpi arvojani. Totta kai maailmantilanne huolestuttaa ja tuo tummia pilviä myös mielen ylle. Oma henkinen tasapainoni on kuitenkin hyvällä tolalla ja näen kauneutta ympärilläni.

Hätönen työstää myös parhaillaan podcastia, joka hän perehtyy tavallisten ihmisten tarinoihin ja henkimaailmaan – esimerkiksi erilaisiin energioihin.

– Päästän podcastissani oman hihhulipuoleni valloilleen. Se on maailma, jossa saa vapaasti fiilistellä erilaisia energioita. Olen kerännyt ympäri Suomea ihmisten tarinoita, joita olemme äänitelleet pitkin kesää ja syksyn aikana loput.

– Toiset tykkäävät ja toiset puolestaan eivät. Sellaiseen maailmaan on välillä kiva hypätä, ettei aina  tarvitse suhtautua niin vakavasti.

Alma Hätönen pohti pitkään alastonkuvansa julkaisua – taustalla pelko somen raadollisuudesta: 

Alma Hätönen pohti pitkään alastonkuvansa julkaisua – taustalla pelko somen raadollisuudesta 1:00

Tanssii Tähtien Kanssa MTV3-kanavalla 28.8. alkaen joka sunnuntai. Jaksot ovat katsottavissa myös Cmoressa ja  MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat