Pelottavat oireet alkoivat, kun Alma Hätönen oli parikymppinen – syyksi selvisi kipusairaus, jonka takia kengännauhojakaan ei saanut solmittua

Juontaja Alma Hätönen on oppinut elämään fibromyalgian kanssa lähes täysin normaalia elämää, vaikka oireita esiintyy yhä toisinaan.

Kun radio- ja televisiojuontaja Alma Hätönen oli parikymppinen, alkoivat mystiset oireet. Oli kipuja, puutumista ja välillä kädet eivät toimineet niin, että kengännauhojen solmiminen oli hankalaa.

Oireet pelottivat, ja Hätönen oli jo varma, että ne johtuvat jostain vakavasta, kuten esimerkiksi verenkiertohäiriöstä aivoissa. Kipupiste- sekä reumatestien jälkeen Hätönen sai diagnoosin: hän sairastaa fibromyalgiaa, joka on toiminnallinen kipuoireyhtymä.

Fibromyalgiaa ilmenee noin viidellä prosentilla väestöstä. Oireyhtymä on melko yleinen, vaikka siitä ei puhuta paljon. Suurimmaksi osin fibromyalgiapotilaat ovat naisia.

– Se voi olla tosi moninainen, riippuu ihan ihmisestä, että millainen se on. Se voi tuntua kipuna nivelissä ja kudoksissa, voi liittyä puutumista, unettomuutta, oikeastaan mitä tahansa. Koska se on oireyhtymä, eli se on monen oireen summa, Hätönen kertoo.

Nyt 31-vuotias Hätönen on itse oppinut elämään fibromyalgian kanssa ja kertoo saaneensa sairautensa melko hyvin kontrolliin viime vuosien aikana. Hän on puhunut aiheesta avoimesti, jonka myötä saa viikoittain kymmenittäin viestejä ihmisiltä, jotka haluavat tietää, millä keinoin Hätönen on saanut sairauden hallintaansa.

– Tottakai, kun ihmiset näkevät ja kuulevat, että jollakin on edistystä ja itse on niissä kivuissa, niin kaipaa sitä opastusta ja apua, että on valmis kokeilemaan kaikki mahdollisuudet.

Hätöselle itselleen tärkeitä asioita ovat olleet valinnat, joita hän on tehnyt ruokavalionsa sekä muiden elämäntapojen suhteen. Jossain vaiheessa hän poisti ruokavaliostaan täysin valkoisen sokerin sekä viljat. Nykyään hän pystyy syömään niitäkin.

– Eilenkin söin kaksi kertaa jäätelöä. Olen pystynyt tietyillä muutoksilla saamaan vähän niin kuin normaalin elämän taas, mutta kyllä huomaan, että eilen kun söin paljon jäätelöä, niin tänään mulla on sormet ja ranteet tosi kipeinä. Mutta se ei ole enää sellaista lähestulkoon halvaannuttavaa.

Suurin vaikeus sairauden suhteen Hätöselle on ollut se, että nukkuminen on hänelle vaikeaa. Hätönen kertoo, ettei muista, milloin olisi nukkunut täyttä yötä ja herännyt täysin levänneenä. Tämä on melko tyypillistä fibromyalgiapotilaille.

Apua siihen, että oman elämän on saanut kontrolliin, on tuonut myös rakas harrastus: tankotanssi. Hätönen on täysin hurahtanut tankotanssiin, josta on tullut monella tapaa tärkeä osa elämää. Varsinkin fibromyalgian kannalta tankotanssi on tuonut paljon apua myös arkeen.

– Se on mulle tosi tärkeää ihan sen takia, että se vahvistaa käsiä ja puristusvoimaa. Koska esimerkiksi kauppakassin kantaminen oli mahdotonta pahimpina hetkinä.

Harrastus oli pitkään kiehtonut Hätöstä muutenkin. Lopulta hän päätti, että on aika lopettaa itsensä rajoittaminen, mennä tunnille ja kokeilla. Eikä hän ole katunut.

Hätönen painottaa, että oli urheilu mitä tahansa, sen pitäisi tuntua hyvältä. Treeneihin on syytä mennä sen takia, että siitä nauttii, eikä sen takia, että on pakko suorittaa – syystä tai toisesta.

– Pois semmoinen ylisuorittava kalorien laskemisurheilu, vaan semmoista urheilua, joka tuo iloa. Sellaista, että menet sinne treeneihin sen takia, että sulla on kivaa siellä, eikä sen takia, että pitää saada kiloja tai senttejä pois.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja