Allergianeuvoja: Nämä joulun tuoksut voivat aiheuttaa voimakkaita oireita herkille

Joulu on perinteisesti tuoksujen, makujen ja mausteiden aikaa. Monille allergisille muiden ihanina pitämät asiat saattavat muodostua epämukaviksi ja tuskallisiksi – vältä siis näitä allergikkoperheessä.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan joulu voi hankaloittaa joidenkin ihmisten oloa, ja siksi jouluvalmisteluja tehdessä tulisi pitää mahdolliset allergioista kärsivät mielessä.

– Joillekin jouluun kuuluvien tuttujen asioiden puuttuminen voi tehdä tiukkaa, mutta tämäkin on täysin perinnekysymys. Jouluvalmisteluissa tulee kuitenkin valmistautua mahdollisiin yliherkkyystiloihin, sillä ne ovat valitettavan yleisiä allergiataustaisilla henkilöillä.

Allergisen pahimmaksi joulutuoksuksi Vuorenmaa nimeää monille rakkaan hyasintin. Tyypillisimpiä hyasintin aiheuttamia allergiaoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi sekä nenän tukkoisuus.

Vuorenmaa varoittaa myös monen jouluun kuuluvan tuoksukynttilän mahdollisista haittavaikutuksista:

– Tuoksukynttilöissä on yleensä erittäin voimakas aromi, jolla voidaan tehdä tuoksuyliherkkyydestä tai astmasta kärsivien joulu todella tukalaksi. Etenkin allergiaperheissä tuoksukynttilät kannattaa unohtaa suosiolla, ja korvata ne aivan tavallisin kynttilöin, nainen neuvoo.

Paula Koski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja