Yleiset joulustressin aiheuttajat ratkaisuineen – hermoiletko sinä näistä?

Jouluna pitäisi viettää laatuaikaa perheen ja sukulaisten kanssa sekä rentoutua hyvästä ruoasta ja seurasta nautiskellen. Monille joulu valitettavasti tarkoittaa rentoutumisen sijasta ylimääräistä stressiä.

Älä kerää kaikkea juhlapyhien aiheuttamia stressejä sisääsi, sillä siten saatat tehdä tilanteesta vieläkin hankalamman. Huffington Post haastatteli kahta psykologian professoria, Franklin Schneieriä ja Steven Meyersiä, jotka antoivat omat niksinsä ja ajatusmallinsa jälleen ajankohtaisten stressin aiheuttajien hallintaan ja helpotukseen.

Matkastressi

Joulunviettoon lentokoneella, junalla tai bussilla matkustavat saattavat joutua varautumaan peruttuihin lentoihin tai todella myöhässä oleviin täpötäysiin juniin. Uusien aikataulujen setviminen ja sukulaisille soittelu saa kenen tahansa hermot kireälle.
Ratkaisu: Avain stressinhallintaan ruuhkaisessa joululiikenteessä on asiantuntijoiden mukaan ennalta valmistautuminen. Stressitaso ei kohoa niin korkealle, jos on henkisesti valmistautunut kentällä odotteluun esimerkiksi varaamalla mukaan hyvän kirjan. Itsensä syyttely tai huonon omantunnon poteminen ei saa liikennevälineitä kulkemaan yhtään nopeampaa.

Konfliktit sukulaisten kanssa

Monen kanssa joulupöydässä istuu sukulainen, jota ei kerta kaikkiaan voi sietää silmissään. Muiden ruokailijoiden joulumieltä ei kuitenkaan voi pilata päivällisen aikaisella jatkuvalla riitelyllä ja piikittelyllä.Ratkaisu: Tiedät varmasti, mikä kyseisessä henkilössä sinua ärsyttää. Siksi kannattaakin suunnitella jo ennalta taktiikka, jolla kiehuvat tunteet saa rauhoitettua joulun ajaksi. Paras keino on keskittää seurustelu muihin joulupöydässä istuviin henkilöihin, ja puhua ärsyttävän sukulaisen kanssa mahdollisimman vähän.

Tiukka rahatilanne

Joululahjat, tarjoilut sekä matkustaminen nielaisevat vuosittain aimo summan rahaa. Monet saattavat stressaantua lahjojen määrästä tai pelätä lasten tai muiden lahjansaajien pettymystä.
Ratkaisu: Mikäli lapset ovat riittävän vanhoja, heille voi kertoa rehellisesti rahatilanteesta. Kannattaa myös ottaa selville lapsen eniten toivottu lahja, ja pyrkiä toteuttamaan ainakin se. Lahjojen ei tarvitse myöskään aina olla materiaa!

Aika loppuu kesken

Joulusiivous, lahjaostokset, ruokatarjoilu, paketointi.... Aika ei välttämättä riitä kaikkeen ylimääräiseen puuhasteluun, vaikka mieli tekisikin.
Ratkaisu: Kukaan ei pysty tekemään kaikkea, joten aseta tavoitteesi järkeviin mittoihin. Voit myös delegoida jouluvalmisteluja hyvällä omallatunnolla perheellesi, mutta muista, että joulun tärkein tavoite ei ole olla täydellinen.

Tunnet syyllisyyttä

Jopa jouluna on mahdotonta olla kahdessa paikassa samaan aikaa, mutta monille se tuntuu silti aiheuttavan ylimääräistä päänvaivaa ja pahaa mieltä. Jouluaatto on joillekin myös tavallinen työpäivä, joten siitäkin syystä sukulaisvierailut voivat jäädä vähemmälle.
Ratkaisu: Perhe- ja sukulaissuhteiden ylläpito ei ole tietystä päivämäärästä kiinni. Voit suunnitella kylävisiitin vaikkapa jouluviikolle, tai jättää vierailun suosiolla myöhemmäksi. Joulun pääasianhan tulisi kuitenkin olla perheen kanssa vietetty aika, eikä se, minä päivänä sukulaisia tapaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja