Alkavaa Alzheimeria ei aina tunnisteta: Tunne 10 varoitusmerkkiä!

Alzheimer ei ole vain vanhusten sairaus, vaan tauti voi iskeä myös työikäisiin. Lue, mitkä 10 varoitusmerkkiä voivat kieliä alkavasta Alzheimerista.

SuomiAreenassa pelkokeskusteluun osallistunut Jari Sarasvuo kertoi pelkäävänsä dementiaan sairastumista, sillä hänen isänsä menehtyi Alzheimerin tautiin. Pelko ei ole tuulesta temmattu, sillä Alzheimerin tautiin voi sairastua työikäinenkin. Taudin oireet vaihtelevat, ja erityisesti nuorena sairastuneet eivät aina saa oikeaa diagnoosia, sillä lääkärit eivät aina osaa epäillä Alzheimeria. Oireet eivät ole aina muistihäiriöitä, vaan voivat ilmetä myös esimerkiksi mielialan ja persoonallisuuden muutoksina.

Yhdysvaltalainen Alzheimer Association -järjestö on listannut 10 tyypillistä varoitusmerkkiä, joiden takia kannattaa hakeutua lääkäriin. Taudin varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta taudin etenemistä voidaan hidastaa tehokkaimmin.

1. Muistihäiriöt, jotka hankaloittavat arkea

Erityisesti uusi tieto voi painua helposti unohduksiin. Tärkeiden päivämäärien ja tapahtuminen unohtaminen, saman asian kysyminen aina uudelleen ja tarve tukeutua esimerkiksi muistilappuihin tai perheenjäseniin voi kertoa muistihäiriöistä.

Vaikka monesti muistihäiriöitä pidetäänkin ikään liittyvänä normaalina ilmiönä, voi unohtelevaisuudessa olla syytä huoleen. Huffington Post uutisoi tutkimuksista, joiden mukaan potilaan itsensä huomaamat muutokset muistissa edelsivät suurempia ongelmia seuraavien kuuden vuoden aikana.

2. Hankaluudet suunnitelmien laatimisessa ja ongelmien ratkaisussa

Suunnitelmien laatiminen ja toteuttaminen sekä vaikkapa numeroiden parissa työskentely voi alkaa tuntua hankalalta. Tutun reseptin seuraaminen tai laskuista huolehtiminen voi vaikeutua, keskittymiskyky kärsiä ja tuttujen asioiden tekeminen viedä aikaa enemmän kuin ennen.

3. Vaikeudet selviytyä tutuista askareista

Näitä ovat esimerkiksi vaikeudet löytää autolla tuttuun paikkaan, hallita budjettia tai muistaa tutun pelin sääntöjä.

4. Ajan- ja paikantajun häiriöt

Alzheimer-potilaat voivat kadottaa käsityksen päivämääristä, vuodenajoista ja ajan kulusta, ja heidän voi olla vaikea ymmärtää asioita, jotka eivät tapahdu juuri siinä hetkessä. Joskus he voivat unohtaa missä ovat ja miten päätyivät sinne.

5. Ongelmat kuvien ja tilan hahmottamisessa

Ongelmat näössä voivat myös olla merkkejä Alzheimerista. Ongelmia voi olla vaikkapa lukemisessa, etäisyyksien hahmottamisessa tai värin määrittelemisessä, ja tämä taas voi johtaa esimerkiksi ongelmiin autoillessa.

6. Ongelmat puheessa ja kirjoittamisessa

Alzheimer-potilaan voi olla vaikea liittyä keskusteluun tai seurata sitä. He voivat myös toistaa samoja asioita, käyttää vääriä sanoja tai heidän voi olla vaikea löytää oikeita sanoja.

7. Tavaroiden kadottaminen ja eksyminen

Alzheimeria sairastava voi laittaa esineitä paikkoihin, jonne ne eivät kuuluisi. He saattavat kadotella esineitä ja olla kyvyttömiä seuraamaan omia askeleitaan takaisin ne löytääkseen. He voivat myös esimerkiksi syyttää toisia varastamisesta.

8. Arviointikyvyn heikentyminen

Päätöksenteko tai arviointikyky voi heikentyä Alzheimerin myötä. Potilaat voivat esimerkiksi tehdä huonoja päätöksiä rahan suhteen. He saattavat kiinnittää vähemmän huomiota ulkonäköönsä.

9. Vetäytyminen sosiaalisista tilanteista

Suosikkiharrastukset, urheilu ja sosiaaliset tilanteet voivat jäädä taka-alalle oireiden takia. Vetäytyminen voi johtua myös siitä, että potilas on huomannut muutoksia itsessään.

10. Mielialan ja persoonallisuuden muutokset

Alzheimeria sairastava voi olla hämmentynyt, epäileväinen, masentunut, pelokas tai ahdistunut. He saattavat joutua helposti pois tolaltaan niin kotona, töissä, ystävien parissa kuin uusissakin paikoissa, joissa eivät tunne oloaan mukavaksi.

Lähteet Alz.org, Huffington Post

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja