Mainos

Albert Edelfeltin salaisesta elämästä uutta tietoa

Taidehistoriallinen tutkimus tuo yhä useammin esiin myös taiteilijoiden salattua yksityiselämää. Tänään julkistettiin kirja Virginiestä, Suomen kultakauden maalarin Albert Edelfeltin pariisilaisesta mallista ja rakastajattaresta.Teos kertoo samalla 1800-luvun lopun eurooppalaisesta yksityiselämän historiasta.

Salaperäinen Virginie oli malli, jonka taidemaalari Albert Edelfelt ikuisti kymmeneen maalaukseensa 1880-luvun alussa. Edelfelt pyrki tarkoin salaamaan Virginieen syttyneen rakkaussuhteen.

Taidehistorioitsija Anna Kortelainen teki yksityietsivän ja tutkijan työtä selvittäessään maksettunakin naisena toimineen Virginien taustaa sekä kolme vuotta jatkunutta peiteltyä rakkausdraamaa. Korteleainen kolusi Ranskassa arkistoja ja väestökirjanpitoa, jotka johdattivat hänet lounaisranskalaiseen pikkukylään, Saint Croixiin. Virginie syntyi kylässä ja kävi siellä koulua. Hän myös palasi Saint Croixiin synnyttämään Edelfeltin aviottoman lapsen. Edelfeltin aikalaiset kertovat, että suhteesta olisi syntynyt myös toinen lapsi, joka olisi elänyt vielä 1930-luvulla.
- Ne jäljet hiipuvat, koska näyttää siltä, että Virginie avioitui Edelfeltin jälkeen ja silloin nämä lapset ovat siirtyneet aviomiehen nimiin. Sinne sitten kätkeytyy näiden kahden lapsen tarina, jota ovat vieneet Edelfeltin perimää mennessään. Edelfeltin sukuhan on Suomessa sammunut, kertoo Anna Kortelainen.

Kirjassaan Kortelainen kertoo myös eurooppalaisen yksityiselämän historiaa, jossa luokkarajat estivät epäsäätyiset rakkausavioliitot.
- Kun elettiin yhdessä ja lapsia syntyi, niin silloin alkoi se jälkitilanne, jossa lapset kärsivät eli heitä sijoitettiin muualle, heitä piiloteltiin ja heitä lähetettiin imettäjättärille. Tämä saattoi olla todella kohtalokasta, taidehistorioitsija kertoo.

Tutkija kokosi Virginien, oikealta nimeltä ilmeisimmin Jeanne Carcyn elämänkohtalon pienistä siruista. -Vaikka ihmisestä jäisi häviävän vähän jäljelle ja se häviävä vähä vielä piilotellaan, niin kyllä sen saattaa saada selville vielä satakin vuotta myöhemmin. Se kadonnut nainen tulee päivänvaloon, Anna Kortelainen sanoo.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.