Älä vuokraa autoa ulkomailla, jos et ole ottanut selvää näistä asioista: "Voi olla kallis yllätys"

Minne ei kannata lähteä roadtripille, James May? 2:15
Minne ei kannata lähteä roadtripille? Katso videolta, mitä roadtrip-ammattilaisella on sanottavanaan eurooppalaisten autoharrastajien pyhiinvaelluskohteesta. MTV Uutisten haastattelussa James May.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa tiedotteessaan, että ulkomaisen vuokra-auton vakuutuksissa voi piileskellä kalliita yllätyksiä. Suomalaiseen liikennevakuutukseen tottuneen kannattaakin kammata ulkomailla vakuutuksen ehdot tarkkaan läpi ennen kuin laittaa nimensä vuokrasopimukseen.

Vaikka vuokra-autoissa on pääsääntöisesti jonkinlainen perusvakuutus ulkomaillakin, voi suomalaista matkailijaa odottaa hyvinkin kallis yllätys, mikäli tien päällä sattuu rysähtämään. Suomessa liikennevakuutuksen tarjoama suoja on poikkeuksellisen kattava, joten ulkomaisten vakuutusten minimitaso voi jäädä siitä kauaksi.

Ulkomailla auton tai muun kulkupelin vuokraavan kannattaa Liikennevakuutuskeskuksen mukaan selvittää, kuinka laaja vakuutus pakettiin kuuluu. Monesti vakuutusturvaa on järkeä täydentää lisävakuutuksilla, sillä toisin kuin Suomessa, ulkomailla liikennevakuutukseen ei useinkaan sisälly korvausta kuljettajan henkilövahingosta.

Matkailijan on syytä varautua myös täkäläistä pienempään korvaussummaan. Suomessa henkilövahingot korvataan ilman ylärajaa, mutta muualla Euroopassa näin ei pääsääntöisesti ole. Toisille henkilöille aiheutetuista vakavista vammoista voi itse joutua korvausvastuuseen, mikäli vakuutuksen yläraja tulee vastaan.

"Kallis yllätys"

Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen muistuttaa tiedotteessa, että Suomessa liikennevakuutuksen kattavuus on yksi maailman parhaita. Samasta syystä ulkomaisten minimivakuutusten suppeus tulee monelle yllätyksenä.

– Kaikkein huonoin tilanne on silloin, jos vakuutuksen ehtoihin ei tutustu ennakolta ollenkaan. Niiden paljastuminen kolaritilanteen selvittelyn yhteydessä voi olla kallis yllätys, Jumppanen varoittaa.

Jumppanen suosittelee tarkastamaan ulkomailla myös vakuutuksen omavastuuosuuden, joka voi olla hyvinkin suuri. Lisähinnasta sitä saa kuitenkin tyypillisesti laskettua tai jopa poistettua.

Vuokra-auton vakuutukseen ei välttämättä sisälly turvaa myöskään ilkivallan tai varkauden varalle. Silloin vuokraaja voi olla henkilökohtaisesti korvausvastuussa vahingoista. Vuokrasopimusta tehdessä on syytä kiinnittää huomio lisäksi sopimuksessa ja vakuutuksessa nimettäviin kuljettajiin.

– Joissakin Euroopan maissa liikennevakuutus on voimassa vain vakuutukseen nimetyn henkilön ajaessa, ja muiden henkilöiden lisääminen vakuutuksen piiriin korottaa vakuutusmaksua.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat