Suomalaiset aivan kuistilla: Pitääkö peltoauto ja peräkärrykin vakuuttaa?

Nämä osat hajoavat autosta kaikkein herkimmin törmäyksessä 1:13
Vakuutusyhtiö paljastaa: Nämä auton osat hajoavat törmäyksessä kaikkein herkimmin.

Juhlavuottaan viettävä Liikennevakuutuskeskus on huolissaan suomalaisten liikennevakuutustietämyksestä.

Suomalainen liikennevakuutus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Merkkipaalun kunniaksi Liikennevakuutuskeskus teetti kyselyn suomalaisten liikennevakuutusosaamisesta, mutta tulokset ennemmin latistivat kuin kohottivat juhlatunnelmaa.

Lakisääteisen liikennevakuutuksen laajuus on suomalaisilla huonosti tiedossa, Liikennevakuutuskeskus kertoo tiedotteessaan. Se muistuttaa, ettei liikennevakuutuksen sisällössä ja korvauksissa ole eroa vakuutusyhtiöiden välillä. Liikennevakuutuksen lakisääteisyyttä arvostaa kyselyn mukaan "yli puolet" suomalaisista, mikä ei kuulosta erityisen mairittelevalta.

Liikennevakuutuksella varmistetaan, että kukaan ei jää vahinkotilanteessa ilman korvauksia. Henkilövahingoissa ei ole korvauskattoa ollenkaan, ja koko elämän mittaiset vahingonkorvaukset saattavatkin nousta miljooniin euroihin.

Peltoauto ja peräkärrykin tarvitsevat pakollisen liikennevakuutuksen

Henkilöautojen vakuutusvelvollisuus on lähes kaikilla suomalaisilla tiedossa. Sen sijaan vain puolet tietää, että myös perävaunulle on otettava vakuutus. Sähköpyörien ja -potkulautojen liikennevakuutuksiin liittyvistä säännöistä kartalla on vain joka viides.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että vahinkoja sattuu myös muualla kuin tieliikenteessä, ja siksi liikennevakuutus on pakollinen myös maastossa käytettävillä ajoneuvoilla, kuten maastomönkijölillä ja moottorikelkoilla. Silti vain 10 prosenttia suomalaisista tietää, että myös peltoauto on vakuutettava.

Kaikki rekisteröitävät ajoneuvot tarvitsevat aina liikennevakuutuksen, mutta ajoneuvon rekisteröimättömyys ei merkitse vapautumista liikennevakuuttamisvelvollisuudesta.

Tässä tilanteessa jää aina ilman korvauksia

Liikennevakuutuksen tietoon tulee vuosittain jopa 700 liikennevahinkoa, jotka on aiheutettu vakuuttamattomilla ajoneuvoilla. Näissä tapauksissa Liikennevakuutuskeskus turvaa korvaukset syyttömälle osapuolelle.

Lähtökohtaisesti myös kuljettajan omat henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksesta, mutta vakuuttamattoman ajoneuvon kuljettaja jää usein ilman korvauksia.

Vakuuttamattoman ajoneuvon omistaja tai haltija, joka on ajoneuvossa kuljettajana tai matkustajana, jää Liikennevakuutuskeskuksen mukaan aina ilman korvauksia.

Lisäksi vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönyt ajoneuvon omistaja tai haltija joutuu maksamaan vakuuttamattomuusmaksua koko laiminlyöntiajalta. Seuraukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Lue myös:

    Uusimmat