Älä pihistele tässä kohtaa – vie herkät vaatteet pesulaan

Kaikkia vaatteita ja materiaaleja ei kannata heittää kotona pyykinpesukoneeseen. Villa venyy, silkki muuttaa väriään ja vuorelliset vaatteet menevät mutkalle.

Perusvaatteet ja yksinkertaiset materiaalit on helppo pestä kotona. Joidenkin vaatteiden kohdalla pesulapalvelut tulevat kuitenkin tarpeeseen.

Oli materiaali tai vaate mikä tahansa, pesuloista kehotetaan aina noudattamaan vaatteiden pesuohjeita. Jos vaatteessa suositellaan kemiallista pesua tai erityisen hellää pesua, on puhdistus parasta jättää ammattilaisille.

Ne vaatteet mistä välittää ja mille haluaa pitkää ikää, jätetään ammattilaisten huomaan. Vaate näyttää pesun jälkeen hyvältä ja käyttöaika pitenee.

Olkatoppauksia ja vuorikankaita – pesulaan

Vaatteet joissa on montaa eri materiaalia, on hyvä pestä pesulassa. Esimerkiksi bleiserin voisi pääasiallisen materiaalinsa vuoksi pestä kotona, mutta liimakankaat, vuoret ja olkatoppaukset antavat lisähaastetta. Ne reagoivat vesipesuun eri tavalla, sen vuoksi bleiseri on hyvä kiikuttaa pesulaan. Viimeistely on myös bleiserin tyyppisille vaatteille hankalaa kotona.

Ulkotakkeja kuten ulstereita ja villakangastakkeja ei kannata yrittää pestä kotona vuorikankaiden ja villaisten tukikankaiden vuoksi.

Muutkin villavaatteet saattavat kotikoneella pestynä venyä tai kutistua. Muista luonnonmateriaaleista silkki taas menettää normaalissa vesipesussa väriä.

Myös nahka- ja mokkavaatteet sekä turkikset on hyvä jättää pesuloiden hoidettavaksi. Nahkavaatteet eivät kestä vesipesua, turkiksetkin hoidetaan puhtaaksi eri puhdistusmenetelmillä kuin vedellä.

Rasvatahroja ja punaviiniä

Punaviini, rasva- ja öljypitoiset tahrat, meikkivoiteet. Pelkkä tahranpoistoaine ei aina auta itsepintaisiin tahroihin ja pesuloissa apuun otetaan myös höyry ja lämpö. Kotona kankaiden pinta saattaa tahranpoistossa vaurioitua. Pesuloiden esipesut ovat myös eriluokkaa kuin kotikoneissa.

Tahrojen irtoaminen riippuu materiaalista. Ne voi saada kotona irti käsitiskiaineella ja vedellä, sillä käsitiskiaineet irrottavat hyvin rasvaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin vesi. Se jättää sekoitekankaisiin ikävän läiskän mikä lähtee vain kemiallisessa pesussa.

Esimerkkihintoja pesuloista eripuolilta Suomea

Naisten paitapusero 2,5 - 4,90 €

Pikkutakki/bleiseri 12 - 19,20 €

Untuvatakki 20 - 34,50 €

Villakangastakki 20 - 25,50 €

Frakki 25 - 50 €

Hääpuku 55- 65 €

Pitkä iltapuku 30- 35 €

Nahkatakki/mokkatakki 50 - 55 €

Juttua varten on haastateltu asiantuntijoita Sol Pesulapalvelusta sekä TexClean-pesulasta.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat