Älä nuku älypuhelin sängyssä – 3 ikävää vaikutusta

Onko sinulla tapana nukkua älypuhelin vieressäsi patjalla tai tyynysi alla? Viattomalla tavalla saattaa olla ikäviä seurauksia.

Monet selailevat älypuhelintaan illalla ennen nukkumaanmenoa. Mobiilipelit, viestien lähetteleminen, sosiaalinen media ja uutisvirrat houkuttelevat kännykän pariin, vaikka olisi jo nukkumaanmenoaika. Kännykkä jää helposti lojumaan sängylle yöllisen selailijan vierelle, jos uni tuleekin yllättäen. Jotkut pitävät kännykkää jopa tarkoituksella tyynynsä alla tai vieressään patjalla. Näin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä. Lue alta, mitä riskejä kännykän kanssa nukkumiseen liittyy.

1. Ylikuumenemisen riski

Älypuhelin on elektroninen laite, joten ei ole lainkaan mahdotonta, että puhelin ylikuumenee ja aiheuttaa tulipaloriskin. Joidenkin älypuhelinten manuaalissa erikseen kielletään puhelimen peittäminen kankailla, peitoilla tai tyynyllä.

Jos perheenne lapsilla on omat älypuhelimet, vahdi myös, että he eivät nukahda älypuhelin kädessä. On epätodennäköistä, että puhelin syttyisi palamaan tai aiheuttaisi tulipalon, mutta se on silti mahdollista.

2. Kännykän valo heikentää unenlaatua

Ennen sähkövalon keksimistä auringonvalo oli valon pääasiallinen lähde ja se sääteli pitkälti unirytmiämme ja melatoniinin eli niin kutsutun pimeähormonin tuotantoamme. Jotta unirytmi pysyisi luonnollisena, yöllä pitäisi vältellä kirkkaita valoja ja ärsykkeitä. Älypuhelimen valo on yöaikaan erityisen kirkasta katsottavaa silmille.

Joidenkin tutkimusten mukaan kehon altistuminen kirkkaille valoille yöaikaan aiheuttaa merkittävän heilahduksen vuorokausirytmissä ja sitä myötä myös unenlaadussa. Yritä olla selailematta älypuhelintasi sängyssä joka arki-ilta. Jos käytät puhelimesi herätyskelloa, pidä puhelin yöpöydällä nurin päin laskettuna yön ajan. Ota myös ilmoitusäänet pois käytöstä, niin et koe yöllä tarvetta lukea saman tien viestejäsi, etkä heräile turhaan äänien takia. 

3. Älypuhelinten terveyshaittoja ei ole vielä pystytty selvittämään

Mikään tutkimus ei ole pystynyt vielä varmasti osoittamaan, että kännykän jatkuva käyttäminen aiheuttaisi syöpää tai muitakaan negatiivisia terveysvaikutuksia. Yleisesti ottaen on todettu, että kännykästä lähtee pieniä annoksia sähkömagneettista säteilyä – samanlaista, jota tiedetään lähtevän myös röntgenlaitteista ja mikroaaltouunista, ja jonka tiedetään johtavan kasvaimen kasvamiseen suurissa määrissä.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti vuonna 2011, että kännykän käytöllä voi olla karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia vaikutuksia. WHO huomautti, että varoitus pätee erityisesti pieniin lapsiin, joiden kallo ja luut ovat ohuempia kuin aikuisten. Vaikka riskiä ei ole vielä pystytty tarkkaan todentamaan tutkimuksissa, voidaan hyvällä perustelulla suositella, että ei ole kannattavaa nukkua kännykkä kasvojen lähellä.

Lue myös:

    Uusimmat