Älä leivo kiireessä – tämä yllättävä virhe pilaa leivonnaiset

Leivonnaisresepteissä mainitaan yleensä munien ja voin huoneenlämpöisyys, mutta moni suhtautuu välinpitämättömästi tähän ohjeeseen tai leipoo liian kiireisellä aikataululla. Lue, miksi sillä, ovatko ainesosat kylmiä vai huoneenlämpöisiä, on kuitenkin merkitystä.

Huoneenlämpöisinä kananmunat, voi ja maito sekoittuvat kunnolla toisiinsa ja muodostavat emulsion, johon ilma jää loukkuun. Kypsennyksen aikana ilma laajenee ja lopputuloksena on kevyt, ilmava ja tasaisesti kypsä leivonnainen. Taikinat, joissa on käytetty huoneenlämpöisiä ainesosia ovatkin pehmeitä ja tasaisen kauniisti muodostuneita.

Kylmät ainesosat eivät sekoitu toisiinsa yhtä hyvin ja lopputuloksena ovat esimerkiksi kivikovat keksit ja leivät tai puuroiset juustokakut.

Tee näin: Ota kananmunat, voi ja muut maitotuotteet jääkaapista pois ainakin puoli tuntia tai tunninkin ennen leipomista. Jos sinulla on kiire, pilko voi pieniin paloihin ja laita hetkeksi mikroon tarkistaen usein voin tila. Älä pidä voita mikrossa liian kauan, vaan ota se pois, kun se on juuri ja juuri muovattavaa.

Jos säilytät munia jääkaapissa, ota ne sieltä pois ja laita kulholliseen lämmintä vettä 15 minuutiksi. Älä käytä kuumaa vettä, sillä silloin valkuaiset saattavat hyytyä.

Katso videolta, kuinka huima ero on taikinoissa, joista toisessa on käytetty huoneenlämpöisiä ainesosia ja toisessa kylmiä ainesosia:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat