Aki Kaurismäestä taiteen nuorin akateemikko

Aki Kaurismäki 23.5.2008 (Kuva: Lehtikuva)

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on tänään nimitetty kaikkien aikojen nuorimpana taiteen akateemikoksi. 51-vuotias Kaurismäki peri arvonimen lokakuussa kuolleelta ohjaaja Rauni Mollbergilta.

Aki Kaurismäki pitää akateemikon arvonimeä erityisessä arvossa.

- On sisäisen logiikkani mukaista, että olen kaksi kertaa kieltäytynyt palkallisesta taiteilijaprofessuurista, mutta otan vastaan palkattoman akateemikon arvonimen, Kaurismäki naurahtaa.

Taiteen keskustoimikunta painottaa, että Aki Kaurismäki on harvoja suomalaisia taiteilijoita, jonka erityinen tyyli tunnetaan maailmanlaajuisesti.

- Ei ole epäilystäkään, että Aki Kaurismäki on kansainvälisesti tunnetuin elokuvantekijämme. Hänen merkityksensä tienavaajana suomalaiselle elokuvalle ja muullekin taiteelle on merkityksellistä ja pitkävaikutteista, nimitysperusteluissa todetaan.

Kuollutta instituutiota pyritään piristämään

Elinikäinen akateemikko-nimitys on valtiollinen huomionosoitus ilman velvollisuuksia.

Taiteen akateemikkoja on tällä hetkellä kahdeksan, mutta määrää on tarkoitus nostaa syksyyn mennessä yhteentoista. Silloin akateemikkoja olisi yhtä monta kuin taiteilijaprofessoreita. Samalla pölyttynyttä instituutiota on muutoinkin tarkoitus raikastaa.

- Taiteilijoiden määrä on lisääntynyt ja taiteen kentälle on tullut uusia toimijoita, kuten mediataide ja uusi sirkus, siksi akateemikkojakin tarvitaan lisää, sanoo Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja Hannu Saha.

Tieteen akateemikkoja voi nykyisen lain mukaan olla samaan aikaan 12.

Akateemikoista toivotaan erityisesti keskustelun herättäjiä ja sillanrakentajia eri taiteen alojen välillä.

- Taiteen akateemikot ovat huipputaiteilijoita, joiden näkemyksiä taiteesta ja maailmasta yleisemminkin olisi tärkeää saada paremmin esiin, arvioi Hannu Saha.

Hänen mukaansa kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä akateemikkojen tehtäviä, mutta Taiteen keskustoimikunta voi antaa mahdollisuuksia säännöllisiin kohtaamisiin. Jo syksyllä Taiteen keskustoimikunta kutsuu akateemikot ja taiteilijaprofessorit yhteiseen keskustelutilaisuuteen.

Taiteen akateemikon arvonimi myönnetään tunnustuksena erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle.

Muut taiteen akateemikot tällä hetkellä ovat kirjailija Paavo Haavikko, taidegraafikko Outi Heiskanen, arkkitehti Juha Leiviskä, teatteriohjaaja Ralf Långbacka, kirjailija Veijo Meri, kapellimestari Jorma Panula sekä tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Nurmesniemi.

Lue myös:

    Uusimmat