Ajokorttisi voimassaoloaika on voinut muuttua – älä luota kortissa lukevaan päivämäärään

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään 2:45
Ajokortin piti tulla kännykkään, mutta koronapandemia pisti kehityksen jäihin. Koekäyttäjiä oli vuosien varrella yli 40 000. Katso videolta, miltä mobiiliajokortti olisi näyttänyt.

Moni autoilija saattaa hämmästyä, kun ajokorttiin merkitty viimeinen voimassaolopäivä ei pidäkään paikkaansa.

Vanhojen ajokorttien voimassaoloaikaa muutettiin vuoden 2013 alussa.

Uutta ajokorttia ei lähetetty erikseen jokaiselle ajo-oikeudelliselle, vaan oman ajokortin todellinen voimassaoloaika on syytä selvittää itse hyvissä ajoin.

Aivan täysin oman muistin varaan ajokortin uusimista ei tarvitse jättää, silläTraficom lähettää tiedon ajokortin voimassaolon päättymisestä suomalaiseen kotiosoitteeseen. Ulkomailla asuville suomalaisille muistutuskirjeitä ei kuitenkaan lähetetä.

Ajokortti voimassa enintään 2033 asti

Traficom kertoo Ajokortti-info-sivustollaan, että kaikki 19. tammikuuta 2013 jälkeen myönnetyt uudet ajokortit ovat määräaikaisia.

Lakimuutos vaikuttaa myös ennen uudistusta myönnettyihin ajokortteihin. Ne ovat voimassa enintään 18. tammikuuta 2033 asti, vaikka niihin olisikin merkitty myöhäisempi päivämäärä.

Ajokortin voimassaolo

  • Henkilöautojen, moottoripyörien, mopojen, mopoautojen ja traktorien ajokortit ovat voimassa 15 vuotta kerrallaan. 65 ikävuoden jälkeen ajokortti on voimassa enintään 5 vuotta kerrallaan.
  • Kuorma- ja linja-autojen ajokortit 5 vuotta kerrallaan. 68 ikävuoden jälkeen ajokortti on voimassa enintään 2 vuotta kerrallaan.

Näin ajokortin kaksoiskappaleen tilaaminen vaikuttaa ajo-oikeuden voimassaoloon

Ajokortin kaksoiskappale tilataan usein esimerkiksi hajonneen tai anastetun tilalle, mutta syynä voi olla myös nimenmuutos.

Ennen 19. tammikuuta 2013 myönnetyistä ajokorteista tilattavien kaksoiskappaleiden voimassaoloajat muuttuivat marraskuussa 2016. Aikaisemmin kaksoiskappaleet olivat voimassa 18. tammikuuta 2033 asti tai kunnes ajokortin haltija täyttää 70 vuotta.

Ajokortin kaksoiskappaleen voimassaolo

  • Olet alle 55-vuotias ja ajo-oikeutesi on voimassa 18.1.2033 asti. Kun haet uutta ajokorttia, kortin voimassaoloajaksi tulee 15 vuotta kortin myöntämispäivästä.
  • Olet yli 55-, mutta alle 65-vuotias, saat ajokortin kaksoiskappaleen 70-vuotiaaksi asti.
  • Olet yli 65-, mutta alle 70-vuotias, saat ajokortin kaksoiskappaleen 5 vuodeksi.
  • Olet yli 70-vuotias hakiessasi ajokortin kaksoiskappaletta. Uusi ajokortti on voimassa yhtä kauan kuin aiempi korttisi oli.

Katso tiivistelmä MTV Uutisten sosiaalisesta mediasta: Ajokorttisi voi vanhentua aiemmin kuin olet luullut

Katso myös: Vanhus ajeli päin seiniä ja punaisia – poliisilla täysi työ ikäihmisen pysäyttämisessä

Nämä pahat toilailut veivät vanhukselta ajokortin 0:46
Nämä pahat toilailut veivät vanhukselta ajokortin.

Lue myös:

    Uusimmat