Marjaana sai tietää autoilleensa 16 vuotta ilman ajo-oikeutta – edes poliisi ei ollut tajunnut: "Onhan siitä kuittailua tullut"

Turkulaispoliisit kolaroivat toisiinsa, toinen poliisi tuomittiin – poikkeuksellinen kolari tallentui kojelautakameraan, tältä törmäys näytti 1:49
Turkulaispoliisit kolaroivat keskenään syksyllä 2018, toiselle napsahti tuomio. Tältä poikkeuksellinen yhteentörmäys näytti.

Viranomaisten järjestelmässä olleiden tietojen mukaan viitasaarelaisnaisen ajo-oikeus oli umpeutunut vuonna 2003. Asiaa eivät kuitenkaan olleet huomanneet sen paremmin viranomaiset kuin ajamistaan normaalisti jatkanut nainen itsekään.

Viitasaarella asuva Marjaana koki melkoisen yllätyksen vierailtuaan taannoin paikallisella katsastuskonttorilla.

Hän täytteli lappuja liittyen poikansa opetuslupaopetukseen täysin tietämättömänä siitä, että ajoharjoittelun aloittamisen tiellä olisi perustavaa laatua oleva este, joka ei suinkaan liittynyt hänen poikaansa.

Ojennettuaan täytetyt laput sekä ajokorttinsa virkailijalle, totesi tämä, ettei Marjaanalla ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta.

– Olin niin hämmästynyt, kun virkailija sanoi, että ajolupa on vanhentunut vuonna 2003. Sen jälkeen ei ollut mitään tietoja, Marjaana kertoo MTV Uutisille.

Tieto ajo-oikeudesta ei näkynyt viranomaisten järjestelmissä

Kun Marjaana sai kerättyä leukansa lattialta, aloitti hän soittorumban.

– Se oli perjantaipäivä. Yritin soittaa joka paikkaan, mutta kukaan ei tiennyt, kenelle asia kuului. Eikä silloin oikein saanut enää yhteyttäkään. Mutta seuraavan viikon alussa asiat alkoivat selkiytymään.

Marjaanalle kerrottiin, että hänen oli mentävä paikalliselle poliisilaitokselle selvittämään asia ja näyttämään, että hänellä on ajokortti olemassa. Häntä tosin kiellettiin ajamasta itse, vaan reissua varten oli hankittava kuski.

– Laitoksella olivat sitten samaan aikaan yhteydessä Traficomiin, jotta saatiin vahvistettua, että minulla todella on ajo-oikeus. Se ei vain ollut näkynyt järjestelmissä. Oli jäänyt joku rasti pois ruudusta.

Poliisilaitoksen virkailijan mukaan kyse oli äärimmäisen harvinaisesta tapauksesta.

Marjaana oli saanut väliaikaisen ajokortin vuonna 2001 ja suorittanut kakkosvaiheen vuonna 2003. Ilmeisesti tieto kakkosvaiheen suorittamisesta ei koskaan ollut päätynyt viranomaisten järjestelmiin.

Voisi kuvitella, että Marjaana ei olisi koskaan poliisi pysäyttänyt kaikkina näinä vuosina, mutta se ei pidä paikkaansa.

– Kyllä minut on pysäytetty ja poliisi on pyytänyt nähdä ajokortin. Tietoja ei vain ole ilmeisesti koskaan syötetty minnekään, kun tämä asia ei ole käynyt ilmi aiemmin.

On varaa huudella

Poikansa ajamaan opettanut Marjaana myöntää, että tapaus on herättänyt hilpeyttä perheen sisällä.

– Onhan siitä kuittailua tullut.

– Kun ajatin poikaa ja toitotin liikennesäännöistä ja että ei saa ajaa ylinopeutta ja pitää aina käyttää vilkkua, niin kyllähän sieltä ratin takaa muistutettiin monta kertaa, että näin sanoo äiti, joka on itse ajanut 16 vuotta ilman ajo-oikeutta, Marjaana naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat