Aivoja syövä ameeba leviää vesijohtovedessä USA:ssa – tartunta johtaa lähes aina kuolemaan

Yhdysvaltain Louisianan vesijohtoverkostosta on löytynyt Naegleria fowleri -ameebaa, joka aiheuttaa vakavia aivovaurioita.

Louisianan terveysviranomaiset ovat vahvistaneet, että kahdesta paikallisesta vesijohtoverkostosta on löytynyt Naegleria fowleri -ameebaa, joka levittää harvinaista mutta vaarallista aivoja rappeuttavaa sairautta, uutisoi Huffington Post.

Terveysviranomaisten mukaan veden juominen on turvallista, mutta veden joutumista nenään on vältettävä, sillä ameeba tarttuu ihmiseen juuri nenän kautta.

Elimistöön päästyään ameeba vaeltaa aivoihin, jossa se alkaa tuhota aivokudoksia. Ameebatartunnan ensioireita ovat päänsärky, kuume ja pahoinvointi. Myöhemmässä vaiheessa saattaa esiintyä niskan jäykkyyttä ja hallusinaatioita.

Ameeba aiheuttaa aivoissa niin suuria vaurioita, että tartunta johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan. Naegleria fowleri -tartunnat ovat ihmisillä kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. Yhdysvalloissa on raportoitu vain 40 tartuntaa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Louisiana pyrkii hävittämään vesijohtoverkostoon levinneet ameebat puhdistamalla vesijohtoja 60 päivän ajan vahvalla desinfiointiaineella. Paikallisia asukkaita kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta siihen asti, kunnes viranomaiset vahvistavat vaaran olevan ohi.


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja