Mainos

Äitiyspakkaus 2016: Pupu korvasi purulelun – Jutta suunnitteli uuden unirievun

Tämän vuoden äitiyspakkauksen ehdoton suosikki on pehmoinen pupu-uniriepu. Pupurievun on suunnitellut Jutta Jantunen.

Vuoden 2016 äitiyspakkaukseen on tullut kaivattu uudistus: purulelu on monen vuoden jälkeen vaihtunut suloiseen uniriepuun. Pupun rinnuksella koreilee Kelan asiakkaille tuttu Kela-Kerttu. Uniriepu on kotimaista käsialaa: sen on suunnitellut suomalainen, Jutta Product Oy:n toimitusjohtaja Jutta Jantunen

Unipupun lisäksi noin 36 000 uuteen äitiyspakkaukseen pääsi seitsemän muuta Jantusen suunnittelemaa tuotetta: kevyt toppapuku, kietaisubody, ruokalappu, kuolalappu, kestovaippasetti, liivinsuojat ja kynsisakset.

Toista lasta odottaessaan vuonna 2000 Jutta Jantunen huomasi, ettei ekologisia vaatteita juuri ollut saatavilla ja niiden väritys oli lähinnä luonnonvalkoista – vailla Jantusen kaipaamia värejä. Niinpä arkkitehdiksi ja diplomi-insinööriksi valmistunut nainen alkoi valmistaa vaatteita itse. Syntyi Jutta Product Oy.

– Tarjouskilpailu oli syksyllä 2014 ja aikaa oli noin pari kuukautta. Siinä täytyi kyllä ihan yötä päivää paiskia töitä, että saa suunnittelupöydältä mallikappaleet Kelalle ajoissa, Jantunen muistelee.

Jantusen apuna suunnitteluvaiheessa olivat omat 21- ja 14-vuotiaat lapset.

– Suunnitteluaika oli niin lyhyt, että oli hyvä, että he olivat mukana heittämässä ideoita. Monta ideaa on silloin heitetty romukoppaan ja aloitettu alusta, Jantunen nauraa.

Hinta määrää puolet pisteistä

Jantunen tiesi heti, ettei pystyisi suunnittelemiensa tuotteiden hinnoilla kilpailla, ja päättikin siksi panostaa laatuun.

– Kilpailu on tosi kovaa. Hinnalla voi vaikuttaa puolet, mutta onneksi toinen puoli koostuu muista tekijöistä, kuten toiminnallisuudesta ja esteettisyydestä. Saimmekin useista tuotteistamme täydet laatupisteet. Tiesimme, että hinnalla meidän on turha kilpailla, sillä en halunnut tehdä sellaista tuotetta, johon joutuisin tyytymään, vaan nimenomaan sellaisen, johon olen itsekin tyytyväinen.

Jantunen kertoo, ettei Kelan arvioinnissa kovin monisanallisesti kuitenkaan arvioitu päätöksiä.

– Yleisesti ottaen siellä luki esimerkiksi 'Erittäin laadukas, virheetön tuote ja/tai esteettisesti erittäin hyvä tuote', ja oli mainittu muutama yksityiskohta. Esimerkiksi pupulelua kehuttiin hahmona miellyttäväksi ja lisäksi sen laatua kiiteltiin.

Pupulelu Kelan arvioimana: Erittäin laadukas, virheetön tuote; helppo tarttua kiinni ja ottaa mukaan. Sympaattinen ja kiinnostava pehmolelu, joka sopii hyvin vauvan käyttöön. Esteettisesti erittäin hyvä tuote; hellyttävä ja suloisen pehmeä, vauvalle ensileluksi hyvin sopiva. Söpö ulkonäkö.

Uniriepu on suunniteltu pikkuisiin käsiin sopivaksi kaveriksi.

– Se istuu hyvin pienen käteen. Lisäksi sen pää on iso, mikä on tärkeää pienelle lapselle, joka tarkkailee paljon kasvoja ja niiden ilmeitä. Lapsi saa hypistellä pehmeää kangasta, joka ei kuitenkaan ole liian paksu.

Ei pelkkää kotimaista

Jantunen kertoo kilpailun olevan armoton, sillä Kelan tarjouskilpailu äitiyspakkauksen tuotteisiin on EU:n laajuinen. Kela itse ei julkista tuotteiden valmistajia.

–Tänä vuonna pakkauksessa on mielestäni esimerkiksi portugalilaisia tuotteita. Pitää vain olla idearikas ja yrittää pärjätä hyvillä ideoilla ja laaduilla, Jantunen sanoo.

Vaikka Jantusen mielestä olisikin hienoa, jos äitiyspakkaukseen saataisiin kokonaan kotimainen kattaus, on se hyvin epätodennäköistä.

– Se ei taida ole mahdollista kilpailulainsäädännön vuoksi, Jantunen harmittelee.

Katso kaikki äitiyspakkauksen tuotteet videolla esiteltynä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.