Äitien onnekkaimmat asuinpaikat listattu

Pelastakaa Lasten Maailman äitien tila -raportti listaa pahimmat ja parhaat paikat olla äiti. Ykköseksi nousee Norja, viimeisenä listalla on Afganistan.

Maailman Äitien tila -raportti laittaa 164 maata paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten ne huolehtivat naisten ja lasten terveydenhuollosta, koulutuksesta ja muista hyvinvoinnin ja kehittymisen mahdollisuuksista.

Norja on äideille paras maa, Suomi sijoittuu vertailussa seitsemänneksi. Vaikein paikka äidille on Afganistan, jossa kaksi viidestä lapsesta on aliravittuja ja yksi viidestä kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä.

Afgaaninaiset käyvät koulua keskimäärin vajaat viisi vuotta, ja heidän elinajanodotteensa on vain 45 vuotta. Suomessa kolme alle 5-vuotiasta lasta kuolee 1000 elävänä syntynyttä kohden, naiset käyvät tyypillisesti koulua noin 18 vuotta ja elävät 83-vuotiaiksi.

Monissa maissa on vaikea saada rokotuksia, antibiootteja ja hoitoa raskauden aikana, minkä seurauksena lapsi- ja äitiyskuolemat ovat hyvin yleisiä.

– Naiset, jotka koulutetaan kätilöiksi tai yhteisöjen terveydenhuollon työntekijöiksi, voivat auttaa tukemaan naisia raskauden ja synnytyksen aikana, ehkäisemään yleisiä ongelmia ja pitämään lapset elossa, toteaa Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta jatkaa.

Esimerkiksi Bangladesh on kyennyt merkittävästi vähentämään äitiyskuolleisuutta tehostamalla terveydenhoitopalveluja. Köyhyyden aiheuttamat ongelmat ovat kuitenkin yhä mittavat. Alle 5-vuotiaista lapsista yli 40 prosenttia on alipainoisia.

– Suurena haasteena on turvata köyhimpien perheiden pääsy terveydenhoitoon ja muihin keskeisiin palveluihin, kuten sosiaaliturvaan ja koulutukseen. Tämä on asia mihin me tällä hetkellä panostamme esimerkiksi juuri Bangladeshissa. Vähentämällä äärimmäistä köyhyyttä ja syrjäytymistä, voidaan myös vähentää äitiys- ja lapsikuolleisuutta kestävästi, sanoo Markkula-Kivisilta.

Onnekkaimmat äidit asuvat täällä:

1. Norja
2. Australia
3. Islanti
4. Ruotsi
5. Tanska
6. Uusi-Seelanti
7. Suomi
8. Belgia
9. Alankomaat
10. Ranska

Vaikeimmat paikat olla äiti:

1. Afganistan
2. Nigeria
3. Guinea-Bissau
4. Jemen
5. Tšad
6. Kongo
7. Eritrea
8. Mali
9. Sudan
10. Keski-Afrikan tasavalta

Lähde: Pelastakaa Lapset/ Maailman äitien tila

Kuvat: Shutterstock/ Mexx

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja