Äiti kertoo pysäyttävästä oivalluksestaan: ”Kuinka monta kertaa päivässä käsket lastasi kiirehtimään?”

0:51

Äiti oivalsi yllättäen, ettei hänellä oikeastaan ole mihinkään kiire. Lasten maailmankatsomuksesta olisi paljon opittavaa.

Luotko itse kiireen tunteen? Yllä olevalla videolla mindfulness-kouluttaja Rasmus Hougaard kertoo ajatuksiaan aiheesta.

Kahta poikaansa kotikouluttava äiti, Leah McDermott, kirjoitti Facebook-sivuilleen monia vanhempia puhuttelevan tekstin. 

McDermott jakoi tekstin yhteydessä kuvan toisesta pojastaan tiellä makoilemassa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuvasta hän kertoo näin:

– Halusin käskeä häntä kiirehtimään... mutta pysähdyin ja kysyin sen sijaan. Hänen vastauksensa: "Haluan nähdä, luulevatko korppikotkat, että olen kuollut eläin." En ollut edes nähnyt yllä lenteleviä korppikotkia... Olin niin keskittynyt hoitamaan tehtävän, ja siirtymään seuraavaan, että jäin paitsi kaikesta.

"Pysähdytkö koskaan kysymään...?"

McDermott kysyykin vanhemmilta oivan kysymyksen:

– Kuinka monta kertaa päivässä käsket lastasi "kiirehtimään"?

McDermott kuvailee, kuinka vanhemmat kiirehtivät lasta ulos ovesta, käskevät laittamaan kenkiä jalkaan ja syömään päivällisen nopeasti sekä kävelemään nopeammin. Mutta miksi?

– Pysähdytkö koskaan kysymään itseltäsi, mitä varten kiirehdit? Mikä on niin tärkeää, että työnnät lastasi niin nopeasti hänen lapsuutensa läpi?

– Ja mietitkö koskaan, miksi? Miksi he liikkuvat niin hitaasti?

"Lasken herneitäni"

McDermott kertoo lakanneensa kiirehtimästä ja kysyneensä lapsiltaan syytä heidän käytökseensä tietyissä tilanteissa.

"Lasken herneitäni", totesi lapsi, kun ei syönyt päivällistään.

"Yritän päättää, mitkä kengät ovat parhaat kengät", totesi lapsi, kun kenkien laitto kesti yllättävän kauan.

"Laulan linnuille", totesi lapsi, kun jäi jälkeen kävelyllä.

"Katson, kuinka nopeasti tämä mato osaa kaivautua", totesi lapsi, kun ei tullut sisälle kylpyään varten.

McDermott muistuttaakin, että toisin kuin aikuiset, lapset ovat edelleen uteliaita ja täynnä ihmetystä. Lapset näkevät kauneutta siellä, missä aikuiset eivät. 

– Voimme oppia paljon katsomalla lapsiamme. Kysymällä itseltämme, miksi kiirehdimme jatkuvasti. Miksi olemme niin huolissamme seuraavasta hetkestä sen sijaan, että keskittyisimme nauttimaan nykyisestä. Kysy itseltäsi, miksi? Ja kysy lapseltasi. Mitä teemme tällä hetkellä? Ja voinko liittyä seuraasi? 

Kengät kasvamaan ikkunalaudalle

McDermottin teksti jaettiin myös Facebookin suositulla Love What Matters -sivustolla, jossa se kirvoitti kokemuksia muilta vanhemmilta.

– Yhtenä päivänä kiireessä käskin nuorinta poikaani laittamaan kengät jalkaan, sillä olin valmis lähtemään, ja hän laittoi kengät ikkunalaudalle. Kysyin, miksi hän laittoi ne siihen, hän sanoi, että ne olivat käymässä pieniksi, ja hän halusi, että ne kasvaisivat, kommentoi Susan-niminen perheenäiti.

– Asun Sri Lankassa, ja meillä on harvoin kiire. Leolla kestää tunti pukeutua. Rakastan katsoa, kun hän valitsee vaatteet, opettelee pukeutumaan t-paitaan, ja kun hän lopettaa mennäkseen leikkimään kissan kanssa, kommentoi puolestaan Anna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja