Äiti käytti Lizzien kuvaa pilaillakseen lapsensa kustannuksella – vammaisaktivisti vetoaa nyt nettihaasteita vastaan: "Tämä ei ole hauskaa"

1:29
Miksi kouluaikana kuultu loukkaus jää mieleen vuosikymmeniksi? Asiantuntija vastaa.

Nimetön äiti käytti Lizzien kuvaa pilaillakseen lapsensa kustannuksella. Vammaisaktivisti Lizzie toivoo vetoomuksessaan, että ulkonäöllä vitsailevat somehaasteet loppuisivat. 

Vammaisaktivisti Lizzie Velasquez on ollut otsikoissa ennenkin. Hän törmäsi jo teini-iässä YouTube-videoon otsikolla "Maailman rumin nainen ". Lizzien järkytykseksi video kertoi hänestä itsestään.

Lizziellä on harvinainen oireyhtymä, joka vaikuttaa hänen ulkonäköönsä. Hän ei esimerkiksi kykene lihomaan, ja hänen toinen silmänsä on sokea. Lizzie ei kuitenkaan ole luovuttanut törkeiden kommenttien vuoksi, ja hän kampanjoikin netissä aktiivisesti.

"Tämä ei ole hauskaa, se ei ole vitsi"

TikTok-videopalvelussa Lizzie julkaisi videovetoomuksen, jossa toivoi, että ihmisten ulkonäöllä vitsailevat nettihaasteet loppuisivat. TikTok-sovelluksessa leviävässä haasteessa pilaillaan esimerkiksi "rumien vauvojen" kustannuksella: ideana on näyttää tuttavalle kuva vauvasta ja kuvata hänen reaktionsa.

– Tämä ei ole hauskaa, se ei ole vitsi, Lizzie muistuttaa.

"Lasten ymmärrys empatiasta ja kiltteydestä alkaa kotoa"

Hän itse oli törmännyt videoon äidistä, joka näyttää pienelle pojalleen kuvaa Lizziestä ja kertoo, että kuvassa on lapsen uusi opettaja. Videolla poika hätkähtää Lizzien kuvaa.

– Jos olet aikuinen, jolla on nuori ihminen elämässään, ole kiltti, älä opeta heille, että on ok pelätä ihmistä, joka ei näytä samalta kuin muut. Lasten ymmärrys empatiasta ja kiltteydestä alkaa kotoa.

Lizzie muistuttaa, että haasteissa käytettyjen kuvien henkilöt ovat oikeita ihmisiä ja heillä on tunteet.

Lizzie julkaisi vetoomuksensa myös Instagramissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Tiesin sisimmässäni, että joku vielä käyttäisi kuvaani"

Lizzien vetoomusvideoista tuli pian hyvin suosittuja: pelkästään Twitterissä veroomuksen on nähnyt yli 12 miljoonaa ihmistä. Lizzie kertoi Yahoolle, että uskoi heti ulkonäköhaasteeseen törmättyään joutuvansa osaksi sitä.

– Tiesin sisimmässäni, että joku vielä käyttäisi kuvaani. Koska olen käsitellyt tällaisia asioita jo hyvän tovin, osaan jo aavistaa, koska tällaista tapahtuu, hän sanoo.

Lizzie kertoo, ettei saanut unta ajatellessaan ihmisiä, jotka joutuvat osaksi hupivideota.

– Vaikka ihmisen kuva olisi käsitelty liioitellen, tai jos kuvassa on vauva, joka syntyi ainutlaatuisen erilaisena, kellään ei ole oikeutta käyttää sitä huumorina, Lizzie sanoo.

Opeta lapselle, miten erilaisiin ihmisiin suhtaudutaan

Lizzie muistuttaa, että aikuisten on tärkeää opettaa lapselle, miten erilaisiin ihmisiin suhtaudutaan.

– Se, että näyttää heille [haaste]videon, voi olla vitsi, mutta se voi myös näyttää lapselle että on ok nauraa tälle asialle, koska äiti tai isäkin nauravat, Lizzie sanoo.

Hän kokeekin velvollisuudekseen puuttua asiaan.

– Nyt minun on aika tehdä kaikkeni puhuakseni niiden puolesta, joilla ei ole ääntä, tai niiden puolesta, jotka eivät vielä osaa käyttää omaa ääntään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja