Aineenvaihduntaan vauhtia – vältäthän näitä virheitä?

Syötkö milloin sattuu? Nukutko tarpeeksi? Yllättävätkin asiat saattavat vaikuttaa aineenvaihduntaasi hidastavasti.

Elimistö polttaa kaloreita silloinkin, kun et tee mitään. Mitä vilkkaammin aineenvaihduntasi toimii, sitä enemmän kaloreita poltat. Ja aivan niin kuin on tapoja, joilla aineenvaihduntaa voi vilkastuttaa, on myös tapoja, joilla saatat hidastaa sitä. Ethän siis sorru seuraaviin virheisiin?

Epäsäännöllinen ruokailurytmi

Jerusalemin heprealaisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa vuonna 2012 ne hiiret, jotka söivät runsasrasvaista ruokaa satunnaisiin aikoihin, lihoivat enemmän kuin ne hiiret, jotka söivät samaa ruokaa, mutta säännöllisiin aikoihin. Tutkijat epäilevät, että syöminen samaan aikaan joka päivä opettaa elimistön polttamaan kaloreita aterioiden välillä.

Liian vähäiset yöunet

Vuonna 2012 tehty tutkimus paljasti, että vähän nukkuvat ihmiset myös liikkuvat vähemmän seuraavana päivänä, joten he myös polttavat vähemmän kaloreita. Saksalais- ja ruotsalaistutkijoiden mukaan unenpuute aiheuttaa myös sen, että elimistö vähentää levossa käyttämäänsä energiaa.

Syöt liian vähän

Jos syö liian niukasti, elimistö luulee nääntyvänsä ja hidastaa aineenvaihduntaa säästelläkseen vähäisiä energiamääriään.

Kalsiumin puute

Hyvä syy juoda maitoa: Tennesseen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan runsaasti kalsiumia sisältävä ruokavalio auttaa polttamaan enemmän rasvaa.

Nestehukka

Aineenvaihdunta on riippuvainen vedestä. Utahin yliopiston tutkijoiden mukaan saatatkin polttaa pari prosenttia vähemmän kaloreita, jos kärsit nestehukasta.

Aamupalan jättäminen väliin

Tiedätkin jo ehkä, että sorrut luultavasti ahmimaan lounaalla liikaa, jos aamiainen on jäänyt välistä. Mutta tiesitkö, että aamupalan väliin jättäminen huijaa myös elimistön säästämään energiaa, mikä tarkoittaa että se polttaa kaloreita hitaammin? Tämä on yksi syy, jonka vuoksi American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että aamupalan väliin jättävät ovat 4,5 kertaa todennäköisemmin liikalihavia kuin aamiaisensa syövät.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat