Mainos

Äidit paljastavat sydäntäsärkevät syyt: Tämän vuoksi lapseni on ylipainoinen

Äidit paljastavat nyt syyt, jotka ovat johtaneet heidän lastensa ylipainoon. Asiaan liittyy paljon muutakin kuin vain ruoka.

Nettisivusto Mumsnet.comissa käydään vilkasta keskustelua lasten ylipainosta ja siitä, mitkä syyt voivat ajaa perheet tähän tilanteeseen. Moni keskusteluun osallistunut vanhempi on kertonut kamppailevansa terveellisten ateriavalintojen kanssa, mutta aina kyse ei ole pelkästään ruoasta ja sen tarjoamisesta.

Keskustelussa on käynyt ilmi, että perheen taloudellinen tilanne saattaa vaikuttaa lapsen painoon merkittävästi. Eräs käyttäjä kertoo oman ylipainonsa olevan peräisin lapsuudesta, jossa köyhyys ja vanhempien huonot ruoanlaittotaidot ajoivat perheen epäterveellisiin ja yksipuolisiin ruokavalintoihin.

Asialla on myös kääntöpuolensa. Toinen äiti kertoo kasvaneensa hyvin erilaisessa perheessä, mutta kärsineensä silti lapsuudessaan ylipainosta.

– Minulla oli uskomattoman terveellinen äiti, joka ei koskaan antanut syödä suklaata tai muita makeisia, mikä johti siihen, että aina kun sain mahdollisuuden, ahmin suuhuni kaiken epäterveellisen, minkä sain käsiini, äiti kertoo.

Vanhempia syytetään usein liian helposti

Vaikka keskustelu ruokavalintojen ympärillä käy kiivaimpana, osa osallistujista haluaa muistuttaa, että syy ylipainoon voi löytyä myös sairaudesta. Eräs äiti kertoo hänen neljän lapsensa syövän täysin samaa ruokaa, mutta yksi heistä on ylipainoinen. Myöhemmin lapselta löydettiin kromosomeihin liittyvä sairaus, jonka yhtenä oireena on lihominen. 

– Vanhempia on todella helppo syyttää lasten ylipainosta, äiti toteaa.

Eräs äiti puolestaan kertoo, että hänen tyttärensä ruokahalun säätelyssä todettiin ongelmia, mikä sai tytön syömään enemmän kuin oli tarpeen.

– Onneksi saimme käsiimme asiantuntijan, joka auttoi katkaisemaan kierteen ja sai hänet kokeilemaan uusia ruokia. Hyvällä onnella hän ei kuulu ylipainoisiin enää muutaman vuoden kuluttua.

Pelko syömishäiriöstä estää vanhempia toimimasta

Suuressa osassa lasten ylipainotapauksista kyse on kuitenkin vanhempien valinnoista. Keskusteluun osallistuneet harmittelevat muun muassa sitä, että ovat antaneet pienten lastensa juoda sokerisia juomia maidon tai veden sijaan.

Myös välipalavalinnat ja liikkumattomuus nousivat tyypillisiksi syiksi ylipainoon.

Osa äideistä kertoo olevansa huolissaan siitä, että heidän lapsensa syövät epäterveellistä ruokaa, mutta tästä huolimatta he pelkäävät rajoittaa lastensa syömisiä. He pelkäävät, että ruoan rajoittaminen saattaisi johtaa häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen myöhemmällä iällä. 

Pitääkö jälkikasvun ylipainosta olla huolissaan?

 

10:36

Lähde: Kidspot

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.