Äidit laiskoja eivätkä sitoudu? Lasten saaminen vaikuttaa menestykseesi töissä

Vanhempia pidetään vähemmän kykenevinä suorittamaan työtehtäviään. He myös elävät epäterveesti, mutta ovat kunnianhimoisia.

Miten lapsen saaminen vaikuttaa uraasi? Kysymykseen on vaikea vastata, koska lapsi voi sekä katkaista uraputken että rikastaa elämää lukemattomilla tavoilla, kertoo AOL.com. Jotakin perheenlisäyksen vaikutuksista kuitenkin tiedetään!

Äitejä syrjitään työpaikalla

Naisia tukeva nettisivu LeanIn.Org ja konsulttifirma McKinsey & Company selvittivät äitien kohtelua töissä ja havaitsi, että äitejä pidettiin vähemmän kykenevinä suorittamaan työtehtäviään. Heidän uskottiin olevan vähemmän sitoutuneita uraansa kuin muiden.

Isien sitoutumista työhön sen sijaan pidettiin korkeana, ja heidän annettiin myös myöhästellä töistä muita useammin!

Kokeessa työnantajille lähetettiin kahden samantapaisen työntekijän työhakemus. Vain toisesta hakemuksesta kävi ilmi, että hakijalla on lapsia. Naisia, jotka vihjasivat perheellisyydestään, kutsuttiin haastatteluun puolet harvemmin kuin muita naisia.

Lapsi lisää tulotasoasi, jos olet mies

Tutkijoiden mukaan isyys on palkkatason kannalta hyvä asia, äitiys taas huono. Michelle J. Budig on tutkinut aihetta 15 vuotta. Tänä aikana isäksi tulleet miehet ovat tienanneet noin kuusi prosenttia parempaa palkkaa kuin muut miehet.

Naiset sen sijaan ovat tienanneet neljä prosenttia vähemmän kuin muut.

Suurimman palkkahyvityksen saavat hyvätuloiset miehet; eniten palkastaan menettävät pienituloiset naiset. Epäreilua!

Vanhemmat ovat tuotteliaampia

Tutkijat kävivät läpi 10 000 vanhemmuuteen liittyvää raporttia ja havaitsivat, että 30-vuotisen uran tehneet äidit ovat tavallisesti töissä tuotteliaampia kuin lapsettomat naiset.

Kahden tai useamman lapsen äiti on tuotteliain työpaikalla, samoin kahden tai useamman lapsen isä. Välittömästi lastenhankinnan jälkeen tuottavuus tosin tipahtaa. Tuotteliaisuuden lisääntyminen tapahtuu vasta myöhemmin.

Vanhemmilla on usein taitoja, jotka tekevät heistä parempia työntekijöitä

Lapsen kanssa kinaaminen todella kasvattaa ihmisenä! Vanhemmat osaavat esimerkiksi neuvotella, tehdä kompromisseja, ratkaista konflikteja ja hoitaa montaa tehtävää kerralla. Heillä on myös kärsivällisyyttä. Tutkijoiden mukaan perhe tuottaa myös positiivisia kokemuksia, joiden onni auttaa jaksamaan myös työelämässä.

Joillain vanhemmilla on runsaasti kunnianhimoa

LeanIn.Org ja McKinsey & Company tutkivat 118 yritystä ja noin 30 000 työntekijää. He havaitsivat, että äidit ovat noin 15 prosenttia kiinnostuneempia johtajan paikasta kuin lapsettomat naiset. Myös isiä kiinnosti ylennys.

Ne vanhemmat, joita ylennys ei innostanut, listasivat syyksi työelämän ja perheen kanssa tasapainottelun. Kyse ei siis välttämättä ole ylennyshalun, vaan resurssien puutteesta.

Vanhemmat elävät epäterveesti

Kyselytyökalu CivicSciencen mukaan lapsettomien elämäntyyli on terveempi kuin "lapsellisten". Lapsettomista 75 prosenttia nukkuu noin kahdeksan tuntia yössä; vanhemmista 29 prosenttia nukkuu alle kuusi tuntia.

Lapsettomista 73 prosenttia ei koskaan syö roskaruokaa, ja 38 prosenttia käy salilla ainakin kerran viikossa. Vanhemmista 17 prosenttia ei sen sijaan omien sanojensa mukaan kuntoile "koskaan".

+1

Ystävyyssuhteet ja avioliitto muuttuvat, kun saat lapsen

Child-lehden kyselyssä selvisi, että noin 50 prosentilla isistä ja äideistä on vähemmän ystäviä nyt verrattuna aikaan ennen lapsen syntymää. Kyselyyn vastasi tuhat vanhempaa.

Ennen lasten saamista äidit olivat viettäneet noin 14 tuntia viikossa ystäviensä seurassa; lastensaannin jälkeen tuntimäärä putosi viiteen. Miehillä pudotus oli 16 tunnista kuuteen.

Kun perheeseen syntyy uusi lapsi, myös avioliitto voi kokea kolauksen. Tämä johtuu esimerkiksi vanhempien vapaudentunteen vähenemisestä ja uusista rooleista perheessä. Mitä enemmän lapsia, sitä alemmas aviotyytyväisyys laskee.

Ja lasten harrastukset – ne maksavat!

6:17

Lähde: Aol.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja