Mainos

Aggressiivinen vieraskalalaji on levinnyt jo Oulun korkeudelle – ahne kala syö lähes mitä vain ja karkottaa muut pohjakalat reviiriltään

0:31
Video: Tomi Pohjalaisen pyydystämä kala on tiettävästi suurin jigivälineillä koskaan Suomen vesistä saatu kuha.

Viime viikolla kalastaja nappasi Oulussa pyydykseensä aggressiivisesti Suomen vesistöissä leviävän mustatäplätokon. Haitallista vieraslajia ei ole aikaisemmin havaittu näin pohjoisessa Suomen rannikolla. 

Mustatäplätokkoa (lat. neogobius melanostomus) on aikaisemmin havaittu lähes koko Suomenlahden alueella, mutta tätä ennen pohjoisin havainto Suomen rannikolla on ollut Raahessa. Laji on alunperin kotoisin Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta. 

Perjantaina kalastaja sai mustatäplätokon pyydykseensä Kattilakallan edustalla Kellossa, Oulussa. Se on Metsähallituksen mukaan pohjoisin varmistunut mustatäplätokon esiintymä Suomessa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Mustatäplätokko pärjää erilaisissa lämpötiloissa ja suolapitoisuuksissa, joten se sopeutuu helposti uusiin ympäristöihin.

Aggressiivinen ja ahnas naapuri

Mustatäplätokko ei todellakaan ole ihannenaapuri, vaan etenkin kutuaikaan se karkottaa aggressiivisesti muut pohjakalat alueeltaan. Tokko elää lähinnä matalissa vesissä, mutta siirtyy talvella syvemmälle. 

Ahnas kala syö lähes mitä tahansa, joten sille maistuvat myöskin muiden kalojen mätimunat ja jopa pienet kalanpoikaset. Se myöskin ahnehtii kalastajien syötit itselleen, mikä haittaa esimerkiksi ahventen kalastusta.

Mustatäplätokko uhkaa myös Suomen vesistöjen omia mustatokkoja. Esimerkiksi Helsingissä ei enää juurikaan esiinny mustatokkoja, koska mustatäplätokko on vallannut sen elinalueet. 

Selkäevän musta täplä paljastaa vieraslajin

Mustatäplätokko on yleensä pohjaväriltään vaaleahko, mutta sen kyljissä ja selässä voi olla tummempia läikkiä. Kutuasussaan koiras on lähes musta.

Muista tokoista sen erottaa toisen selkäevän musta täplä. Metsähallitus pyytää ihmisiä ilmoittamaan mustatäplätokkohavainnoista osoitteessa www.vieraslajit.fi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja