Mainos

YK kielsi ydinaseet kansainvälisellä sopimuksella

YK on hyväksynyt kansainvälisen sopimuksen, joka kieltää ydinaseet.

Nykyiset ydinasevallat boikotoivat kuitenkin sopimusta. Sopimuksen puolesta äänesti 122 maata. Äänestykseen osallistuneista maista ainoastaan Hollanti äänesti vastaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Hollanti oli ainoa sopimusneuvotteluihin osallistunut maa, jolla on ydinaseita maaperällään. Hollanti kuuluu Natoon, ja sen maaperällä on Yhdysvaltojen ydinaseita.

Suomi ja monet muut EU-maat jättäytyivät pois neuvotteluista. Eduskunnan verkkosivuilla julkaistun ulkoministeriön muistion mukaan Suomi suhtautuu varauksellisesti neuvotteluihin, joissa ydinasevaltiot eivät ole mukana.

– Suomi katsoo, että mahdollinen sopimus ei konkreettisesti vähentäisi ydinaseita tai niistä aiheutuvaa uhkaa, muistiossa todetaan.

Suomi on jo mukana vuonna 1968 solmitussa ydinsulkusopimuksessa, joka kattaa lähes kaikki maailman maat. Sopimus pyrkii estämään ydinaseiden leviämisen ja asettaa ydinaseita omistaville valtioille velvoitteita ydinaseiden vähentämiseksi. Suomi pitää ydinsulkusopimusta edelleen tärkeimpänä tienä ydinaseiden vähentämiseen.

Tänään hyväksytyn kieltosopimuksen kannattajat uskovat, että sopimus muuttaa asenteita ydinaseita kohtaan ja tekee ydinasevalloille vaikeammaksi oikeuttaa ydinaseiden omistamisen.
Sopimukseen aletaan kerätä mailta allekirjoituksia 20. syyskuuta. Se tulee voimaan, kun vähintään 50 maata on allekirjoittanut ja ratifioinut sen.

Uutista korjattu kello 18:44: Lähteeksi on korjattu AP, sekä Alankomaat muutettu Hollanniksi. Kello 19:22 täydennetty Suomen kanta ja tieto sopimuksen allekirjoituksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.