Adidaksen suuri ympäristöteko: Lanseerasi ensimmäiset 100-prosenttisesti kierrätettävät lenkkarit

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia 0:30
Hyvinkäällä asuva eläkeläispariskunta Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat keränneet päämäärätietoisesti roskia jo seitsemän vuoden ajan.

Adidas tuo markkinoille ympäristöystävälliset kengät, jotka on tehty 100-prosenttisesti kierrätettävästä raaka-aineesta. Asiasta uutisoi muun muassa UNILAD-sivusto.

Ilmastonmuutos on yksi viime aikojen polttavimmista puheenaiheista. Tietoisuuden lisääntyessä ihmiset pyrkivät muuttamaan kulutustottumuksiaan ympäristöystävällisemmiksi kierrättämällä roskansa entistäkin tarkemmin ja pyrkimällä vähentämään ruokahävikkiä.

Koska ilmastonmuutos on vakava ja kaikkia koskettava asia, moni tunnettu brändi haluaa olla ehkäisemässä globaalia ongelmaa.

Valmistuksessa käytetty vain yhtä materiaalia

Tavallisesti urheilujalkineissa käytetään monimutkaisia materiaaliseoksia, joista tehdyt komponentit kiinnitetään liimalla toisiinsa. Voguen mukaan muissa Adidaksen jalkineissa on yleensä käytetty 12 eri materiaalia, kuten kumia, polyesteriä ja synteettisiä kuituja.

Uusien Futurecraft Loop -mallin kengissä sen sijaan on käytetty vain yhtä materiaalia: 100-prosenttisesti kierrätettävää termoplastista polyuretaania.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Valmistusprosessissa ei ole käytetty liimaa, vaan kiinnityksessä on hyödynnetty muun muassa neulontaa.

Adidas lupaa, että uusi kenkämalli on yhtä laadukas kuin mikä tahansa muu huipputason treenikenkä.

Adidas hoitaa jalkineiden kierrätyksen

Kun kengät ovat tulleet niin sanotusti tiensä päähän, asiakas palauttaa kengät takaisin Adidakselle kierrätettäviksi. Kengät puhdistetaan ja jauhetaan pelleteiksi, jotka lopulta jalostetaan uusiksi kengiksi.

Adidas takaa, että prosessi on helppo ja tehokas, eikä jätettä synny lainkaan: kaikki materiaali menee uusiokäyttöön. 

Jos kuvat eivät näy, voit katsoa ne täältä.

– Yksi tavoitteistamme on päästä eroon jätteen käsitteestä, Adidaksen johtokunnan jäsen Eric Liedtke avaa brändin kunnianhimoista tavoitetta.

Adidaksen suuri tavoite vuoteen 2024 mennessä

Adidas aikoo tänä vuonna valmistaa 11 miljoonaa paria kierrätettäviä kenkiä yhdessä merien suojeluun erikoistuneen Parley for the Oceans -järjestön kanssa. Adidas haluaa olla osaltaan vähentämässä muovijätteen määrää esimerkiksi merenrannoilla ja syrjäisillä saarilla.

Futurecraft Loop -mallin laajempi julkistus ajoittuu kevääseen 2021.

Täysin kierrätettävät juoksukengät ovat osa maailmanlaajuista beta-ohjelmaa, johon osallistuu 200 maailman suurinta kaupunkia.

Adidas on myös sitoutunut siihen, että brändin kaikissa tuotteissa tullaan käyttämään vain kierrätettävää polyesteriä vuoteen 2024 mennessä.

Jos upotettu video ei näy, voit katsoa sen täältä

Lähde: UNILAD, Vogue 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat