Äänikuningas Häkkänen kertoo kokoomuksen näkymistä hallitusneuvotteluihin – arvioi perussuomalaisia ja keskustaa: "Juha Sipilälle nostan hattua korkealle"

Kokoomuksen hallitustavoitteet - vieraana Antti Häkkänen 8:35

Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen oli eduskuntavaaleissa kokoomuksen äänikuningas. Häkkänen vieraili aamun Huomenta Suomessa kertomassa puolueen näkymistä hallitusneuvotteluihin.

Hallitusneuvotteluihin Häkkänen vaati kaikilta puolueilta Suomen talouden tilannekuvan tiedostamista ja rehellistä tunnustamista.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Suomen julkista taloutta pitäisi sopeuttaa ensi vaalikauden aikana kahdella miljardilla eurolla. Häkkänen ei ota suoraa kantaa siihen, tarkoittaako lukema leikkauksia.

– Nyt on turha ottaa sellaisia yksityiskohtaisia kantoja. Neuvotteluissa on viisautta se, että käydään luottamuksellisia keskusteluja, Häkkänen arvioi.

Häkkäsen mukaan kokoomuksen ei kannata lähteä hallitukseen, jolla on "täysin tuulesta temmattu talouspoliittinen ohjelma".

"Realismi iskee vasten kasvoja aika nopeasti"

Hallitusneuvottelujen vetovastuussa on lähtökohtaisesti vaalivoittaja SDP. Häkkänen kertoo kuunnelleensa puolueen talouspoliittisia näkemyksiä tarkalla korvalla.

– Uskon, että Suomessa on yhteisen sopimisen kulttuuri, mutta täytyy sanoa, että puolueilla on varsin erilaisia käsityksiä taloudellisen tilanteen realismista, Häkkänen miettii.

– Uskon, että viimeistään hallitusneuvotteluissa realismi iskee jokaiselle puolueelle vasten kasvoja aika nopeasti.

Siitä, mistä kokoomus on hallitusneuvotteluissa valmis joustamaan, Häkkänen ei jakele lupauksia.

– Neuvottelutilanteissa tietysti kaikki vaikuttaa kaikeen. En lähde sen enempää yksityiskohtia peilaamaan, Häkkänen toteaa.

Häkkänen: Perussuomalaisten ja keskustan osalta pallo Rinteellä

Perussuomalaisten kanssa neuvottelemisesta Häkkänen lainaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa, joka sanoi eilen, että myös perussuomalaisten kanssa on kyettävä neuvottelemaan.

– Pallo on erityisesti [SDP:n puheenjohtaja] Antti Rinteellä, Häkkänen sanoo.

Keskustan Juha Sipilä ilmoitti eilen luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta. Uusi puheenjohtaja keskustalle valitaan kuitenkin vasta syksyllä, ja Sipilä on mukana kevään hallitusneuvotteluissa.

Myös keskustan tilanteen tulkinta on Häkkäsen mukaan ennen kaikkea Rinteen käsissä.

– Juha Sipilälle nostan hattua korkealle. Hän on tehnyt hyvää työtä ja kantanut vastuuta hallituksessa asioista, Häkkänen kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat