Äänetön pistäjä – kaupunkihyttynen voi olla yllättävän paha riesa

Alun perin lintuihin erikoistunut kaupunkihyttynen piinaa yhä enemmän ihmisiä. Hyttyslaji on levinnyt etenkin Euroopan suurkaupungeissa kuten Lontoossa ja Pietarissa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteisasiantuntija Jaakko Kullberg kertoo, että kaupunkihyttynen on yleinen Helsingissäkin, mutta sitä ei tavata massoittain.

– Pietarissa niitä on järkyttäviä määriä esimerkiksi talojen rappukäytävissä. Suomalaiskaupungit pyritään pitämään siisteinä. Hyttyset eivät pääse lisääntymään yhtä tehokkaasti, kun ei ole hoitamattomia likakaivoja tai muita vastaavanlaisia paikkoja.

– Hyttynen on käytännössä ihmiselle äänetön. Koska se on alun perin keskittynyt lintuihin, hyttysen pistot voivat aiheuttaa ihmisille allergisia reaktioita ja kutiavia paukamia, Kullberg toteaa.

Maailman tappavin eläin

Maailmalla hyttysiä pelätään syystä. Hyttynen on haikaloja tai käärmeitä tappavampi eläin, jonka levittämiin tauteihin kuten malariaan kuolee vuosittain satoja tuhansia ihmisiä.

Suomessa viihtyviä hyttyslajeja ei tarvitse kuitenkaan pelätä.

– Pogostan kuume on varmaan vaarallisinta, mitä suomalaiset hyttyset voivat aiheuttaa. Se on loppukesästä esiintyvä kuume, jota on etenkin Sisä- ja Itä-Suomessa. Se menee useimmilla kuumeilulla ohi, Kullberg arvioi.

”Peruskonstit ovat parhaat”

Kullberg ei lämpene markkinoille ilmestyville keksinnöille, joiden tarkoitus on pitää pienet pistäjät loitolla.

– Aina kehitellään erilaisia myrkkyjä. Yleensä kun havaitaan, että ne toimivat, havaitaan myös, että ne ovat muutenkin myrkyllisiä. Sellaisten käyttäminen on mielestäni vähän laiskaa.

– Jos haluaa välttää oikeasti puremia, hyvä vaatetus on avaintekijä.

Entä myytti siitä, että pistokohta ei kutise yhtä pahasti, jos hyttysen antaa imeä verta rauhassa ja lentää pois?

– En usko, että se pitää paikkansa. Vähiten kutiaa, jos pistokohtaa malttaa olla raapimatta, Kullberg naurahtaa, mutta muistuttaa, että ihmiset reagoivat eri hyttyslajien pistoihin yksilöllisesti. 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja