Mainos

9 tieteellistä selitystä sille, miksi painosi nousee

Tutkijat ovat nyt selvittäneet yhdeksän hieman erikoisempaa syytä siihen, miksi lempifarkkusi eivät enää mahdu jalkaan.

Yli puoli miljardia ihmistä ympäri maailmaa kärsii ylipainosta. Tästä syytetään usein roskaruokaa ja liikunnan puutetta, mutta nämä eivät ole ainoat syyt painonnousuun. Tutkimusten mukaan myös seuraavat yhdeksän syytä voivat olla kasvaneen vaa'an lukeman taustalla. 

1. Välttelet perheillallisia

Tutkimusten mukaan perheillalliset voivat suojella meitä ylipainolta, sillä perheenjäsenten kanssa jaettu ateria kannustaa terveellisiin ruokailutottumuksiin. Tutkimustulosten mukaan lapset, jotka söivät yhdessä perheensä kanssa vähintään kolme kertaa viikossa, valitsevat lautaselleen todennäköisimmin terveellisempiä vaihtoehtoja.

2. Klassinen musiikki ravintoloissa

Jos vierailet usein ravintoloissa, kiinnitä huomiota siellä soitettavaan musiikkin. Tämä musiikki voi nimittäin olla syy kasvaneeseen vyötärönympärykseesi. Tutkijoiden mukaan ravintoloissa ja kahviloissa soiva klassinen musiikki saa ihmiset tilaamaan enemmän kuin alun perin oli tarkoitus.

3. Yötyö

Ihmiskeho on suunniteltu nukkumaan silloin, kun on pimeää ja syömään silloin, kun on valoisaa. Yötyö rikkoo tätä luonnollista sykliä, ja yötyöläisillä energiantarve onkin päivätyötä tekeviä pienempi. Yötyötä tekevien kannattaa huomioida tämä aterioita suunnitellessa.

4. Syntymävuotesi

Jos olet syntynyt vuoden 1942 jälkeen, kuuntele tarkkaan. Tutkijoiden mukaan tämän vuoden jälkeen syntyneet kantavat todennäköisemmin lihavuusgeeni FTO:ta. Lihavuusgeeni voi nostaa painoindeksiä hyvästä kunnosta riippumatta.

5. Liian vähän unta

Liian vähäinen yöuni lihottaa, sillä uni näyttele suurta roolia energia-aineenvaihdunnassa. Kun emme nuku tarpeeksi, syömme enemmän. Tämä on elimistömme luonnollinen, mutta ei kovinkaan toivottava keino korvata unenpuute.

6. Ympäristömyrkyt

Ympäristömyrkyille altistumisen on todettu lisäävän ylipainon riskiä. Syynä tähän on, että jotkut epäpuhtaudet kerääntyvät rasvakudokseen.

7. Katsot liikaa televisiota

Jo kahden tunnin päivittäinen television katselu lisää ylipainoriskiä 23 prosentilla. Myös television eteen nukahtaminen voi vaikuttaa painoosi. Erään tutkimuksen mukaan yöaikaan keinovalolle altistuminen vähentää melatoniinihormonin tuotantoa, joka suojelee meitä lihavuudelta ja diabetekselta.

8. Stressi ja ahditus

Tutkimusten mukaan naiset, jotka kärsivät traumaperäisestä stressireaktiosta, lihovat muita nopeammin. Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty, sillä stressin vähentyessä myös lihavuusriski vähenee huomattavasti. Stressi lihottaa myös siitä syystä, että yli puolet meistä reagoi stressiin himoitsemalla rasvaisia ja sokerisia ruokia.

9. Syöt vähärasvaisia tuotteita

Vähärasvaisten tuotteiden syömisen on huomattu korreloivan keskivartalolihavuuden kanssa. Monissa vähärasvaisissa tuotteissa rasva on korvattu sokerilla, minkä vuoksi ne voivat sisältää enemmän kaloreita kuin terveenä pidetyt vähärasvaiset tuotteet.

***

0:36

Lähde: Brightsideme 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.