9 salakavalaa uhkaa avioliitollesi – älä syytä enää kommunikaatiovaikeuksia

Moni aviopari nimeää kommunikaatiovaikeudet suhteensa suurimmaksi ongelmaksi. Amerikkalaispsykologi on kuitenkin sitä mieltä, että kommunikaatio-ongelmat astuvat kuvaan vasta todellisten ongelmien jälkeen.

Psykologi Kelly M. Flanagan kirjoittaa, että hän voi opettaa pariskunnan kommunikoimaan onnistuneesti tunnissa – niin helppoa kommunikointi itse asiassa on. Hän listaakin salakavalat syyt, jotka saattavat tietämättäsi uhata avioliittoasi:

1. Menet naimisiin, koska pidät kumppanistasi

Valitsemme yleensä sellaisen aviopuolison, josta pidämme. Tämä on suorastaan itsestäänselvää. Flanagan muistuttaa kuitenkin, että ihmiset muuttuvat ja siihen pitäisi osata varautua. Kumppanin valinnassa kannattaisikin kiinnittää huomiota siihen, millaiseksi ihmiseksi he haluavat tulla. Loppu onkin vain sitoutumista ja yhdessä kasvamista.

2. Et osaa käsitellä yksinäisyyttä

Yksinäisyys kuuluu ihmisyyteen. Jos menemme naimisiin olettaen, että emme enää koskaan tunne oloamme yksinäiseksi, tulemme pettymään. Alamme helposti syyttää kumppania siitä, että hän tekee jotain väärin, vaikka todellisuudessa ajoittaiset yksinäisyyden tunteet kuuluvat myös parisuhteeseen.

3. Kannat häpeän painolastia

Suuri osa nuoruudestamme kuluu siihen, että teeskentelemme, ettemme tunne häpeää. Kun rakkaamme laukaisee piilossa olleen häpeän tunteen, syytämme häntä sen luomisesta ja odotamme, että hän myös korjaisi sen. Totuus kuitenkin on, että kumppanimme ei luonut tunnetta eikä voi myöskään korjata sitä. Siispä joskus paras pariterapia onkin yksilöterapiaa, jossa voidaan käsitellä häpeää.

4. Ego voittaa

Egomme on rakentunut reagoimaan vastoinkäymisiin: siihen, kun jouduimme kiusatuksi ala-asteella, tai kun vanhempamme käyttäytyivät moukkamaisesti. Parisuhteessa ego kuitenkin ajaa kumppaneita erilleen. Kumppaneiden tulisikin opetella avoimuutta raivoisan puolustuksen sijaan, anteeksiantoa kostonhalun sijaan, anteeksipyyntöä syyllistämisen sijaan, haavoittuvuutta voimakkuuden sijaan sekä armoa vallan sijaan.

5. Elämä on sotkuista ja avioliitto on elämää

Kun suhde kohtaa alamäen, alamme helposti syyttelemään puolisoamme tämän puutteista. Sen sijaan, että etsimme suhteesta syyllistä, onkin tärkeää oppia löytämään ratkaisuja konfliktitilanteisiin. Vain näin voimme selvitä suhteen sotkuista kuivin jaloin – ja yhdessä.

6. Empatia on vaikeaa

Empatia on luonteeltaan sellaista, että pariskunnan toisen osapuolen täytyy osoittaa sitä ensin ja asettaa näin itsensä haavoittuvaksi. Tämän takia moni meistä odottaakin kumppanin osoittavan empatiaa ensimmäisenä. On kuitenkin muistettava, että kumppanimme ovat erehtyväisiä ja puutteellisia ihmisiä siinä missä me itsekin.

7. Välität lapsistanne enemmän kuin heidän vanhemmastaan

Lastemme ei koskaan tulisi olla tärkeämpiä kuin liittomme – eikä vähemmän tärkeitä. Molemmissa tapauksissa odotettavissa on ongelmia. Perhe-elämä onkin jatkuvaa tasapainon etsimistä.

8. Piilotettu valtataistelu

Moni avioliiton konflikti liittyy ennen kaikkea siihen, kuinka paljon keskinäistä läheisyyttä suhteessa on. Monesti naiset kaipaavat enemmän läheisyyttä kuin miehet, mutta tilanne voi vaihdella. Riitatilanteen keskiössä onkin usein yksi kysymys: kuka saa päättää, kuinka paljon etäisyyttä välillämme on? Jos tuota kysymystä ei esitetä ääneen, riita voi jatkua loputtomiin.

9. Et osaa keskittyä yhteen kumppaniin

Elämme maailmassa, joka tarjoaa jatkuvasti mitä erilaisimpia ärsykkeitä. Flanagan nostaakin meditaation korkeaan arvoon – niin parisuhteessa kuin muussakin elämässä. Meditaatiossa keskittyminen siirretään aina uudestaan takaisin alkupisteeseen, vaikka ajatukset lähtisivät jatkuvasti harhailemaan. Myös kumppaniin ja parisuhteeseen voi soveltaa meditaation keinoja: keskittyminen palautetaan aina alkupisteeseen, kun se lähtee harhailemaan.

Lapset kertovat videolla: tätä on rakkaus!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja