Mainos

9 asiaa, jotka sinun pitäisi tietää pettämisestä

Onnellisessakin parisuhteessa voi tapahtua pettämistä.

Parisuhteeseensa tyytyväinenkin voi pettää eikä pettäminen tarkoita kaikille samaa. Lue, mitä sinunkin kannattaa tietää pettämisestä!

1. Pettäminen pitää joskus määritellä

Avioliitto- ja perheterapeutti Michele Weiner-Davisin mukaan petos on katsojan silmässä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki määrittelevät pettämisen eri tavoin. Joiden mielestä vain seksi lasketaan pettämiseksi, toisten mukaan pettämistä on jo henkinen yhteys toisen kanssa.

Pariskuntien tulisikin välittää toistensa tunteista ja käyttäytyä niin, että suhde pysyy ehjänä.

2. Pettäjät voivat olla onnellisia parisuhteissaan

Erään tutkimuksen mukaan miehet ja naiset pettävät kumppaneitaan, vaikka väittäisivät olevansa tyytyväisiä parisuhteeseensa. Joten miksi he pettävät? Niin karulta kuin se kuulostaakin: koska he voivat. 

3. Onnettomat parisuhteet eivät ole pettämisen syy

Tyytymättömyys parisuhteeseen ei ole pettämisen syy. Weiner-Davisin mukaan uskottomuus johtaa pettämiseen. Koska fakta on se, että monet muutkin ovat tyytymättömiä parisuhteessaan, mutta siitä huolimatta he pysyvät uskollisina kumppaneilleen.

4. Pettäjät pettävät yleensä jonkun tutun kanssa

Erään tutkimuksen mukaan 85 prosenttia pettämisestä tapahtuu työtovereiden tai ystävien kanssa. Asiaan liittynee se, että heidän kanssaan tulee vietettyä muutenkin aikaa. Työtoverissa voi viehättää esimerkiksi ymmärrys omaa työtä kohtaan.

5. Naisetkin pettävät

Miehiä moititaan usein uskottomuudesta, mutta sukupuoli yksinään ei saa ketään pettämään todennäköisemmin. Pettämisen syyt jakautuvat kuitenkin usein sukupuolen mukaan: tutkimusten mukaan naiset pettävät todennäköisemmin saadakseen henkistä nautintoa, kun taas miehet pettävät seksin vuoksi. Molemmat ovat kuitenkin yhtä vahingollisia syitä omalle parisuhteelle.

6. Pettäjät saattavat vihata itseään

Jos uskottomuuteen syyllistynyt voi sysätä oman egonsa syrjään ja kykenee ajattelemaan rakastamalleen kumppanilleen tekemäänsä petosta, hän tuntee olonsa kurjaksi – olipa pettämisen syy mikä hyvänsä. Näin ainakin vakuuttaa parisuhdeasiantuntija Charles J. Orlando.

7. Pettäminen ei "vain tapahdu"

"Se vain tapahtui" on lause, johon moni pettäjä turvautuu. Parisuhteen ulkopuoliset suhteet eivät kuitenkaan tapahdu spontaanisti. Weiner-Davis korostaa, että salasuhteet vaativat huolellista suunnittelua ja päätöksentekoa. Toki aviomiehesi voi olla viattomalla lounaalla naispuolisen ystävän kanssa kahden kesken vaihtaakseen kuulumisia. Mutta yksi lounas voi johtaa toiseen ja taas toiseen. Salasuhde voi alkaa liiankin helposti – aviomiehesi sitä edes tajuamatta.

Sinulla on perusteltu syy olla huolissasi, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi lakata luottamasta. Pidä huolta siitä, että hän suojelee edelleen parisuhdettanne ja käyttäytyy niin kuin varatun miehen kuuluu. Hänen pitää ymmärtää, että jokin viattomaltakin tuntuva kuulumisten vaihto voi ainakin teoriassa johtaa johonkin vaarallisempaan.

8. Se saa sinut hajoamispisteeseen

Jos kumppanisi jää kiinni pettämisestä, on normaalia olla murtunut. Älä anna kenenkään syyllistää sinua siitä, että olet järkyttynyt asiasta, joka on todella järkyttävä. Se voi johtaa ahdistukseen ja masennukseen. Tutkimuksen mukaan pettäminen aiheutta jopa trauman petetylle.

9. Se ei ole sinun syysi

Tämä voi olla ilmiselvää joillekin, mutta jotkut syyllistävät itseään kumppaninsa uskottomuudesta. Kliininen psykologi Andra Brosh muistuttaa: "Kun joku pettää, hän tekee itse tietoisen päätöksen tehdä se".

Video. Petetyksi tuleminen voi aiheuttaa monenlaisia reaktioita – tässä niistä yksi.

0:47

Lähde: Cosmo.ph

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.