8 yllättävää ketsuppifaktaa – näitä et tiennyt!

Ketsuppi ei suinkaan aina ole ollut tomaateista valmistettua. Lue yllättävät faktat ketsupista!

1. Ensimmäinen ketsuppiresepti sisälsi anjoviksia

Ensimmäinen löydetty englanninkielellä kirjoitettu ketsuppiresepti on peräisin vuodelta 1727 kirjasta Compleat Housewife. Resepti löytyy kirjasta nimellä 'English Katchop' ja pitää sisällään muun muassa anjoviksia, sipuleita, valkoviinietikkaa, kahta erilaista valkoviinä sekä mausteita. Tämä ketsuppi muistuttikin enemmän kalalientä kuin nykypäivän tomaattiketsuppia.

2. Ketsupissa ei aina ole ollut tomaattia

Kuten ensimmäisestä kohdasta jo selvisi, ketsuppi ei ole aina sisältänyt tomaattia. Maailman ensimmäiset ketsupit oli valmistettu sienistä, merenelävistä tai saksanpähkinöistä.

3. Kotitekoiseen ketsuppiin tarvittiin 100 käsinpuristettua tomaattia

Yksi ensimmäisistä tomaattipohjaisista ketsupeista esiteltiin Sandy Addisonin keittokirjassa vuonna 1801. Tomaattiketsupin valmistamiseen tarvittiin vaatimattomat 100 käsinpuristettua tomaattia ja monen tunnin uurastuksen jälkeen käsissä oli 4-5 purkillista tuotetta.

4. Kaupallinen ketsuppi oli "siunattu helpotus"

Henry Heinz lanseerasi kaupallisen tomaattiketsupin vuonna 1876 mainostaen sitä lauseella "Siunattu helpotus äideille ja muille naisille kotitalouksissa". Kyseessä oli todella helpotus, sillä naisten ei enää tarvinnut puristaa Addisonin ohjeistamaa sataa tomaattia käsin saadakseen perheelle ketsuppia.

5. Amerikkalaiset söivät ketsuppia ennen kuin raakoja tomaatteja

1800-luvulla tomaattiketsuppi kasvatti suosiotaan Amerikassa, jossa raakoja tomaatteja pidettiin myrkyllisinä. Amerikkalaiset uskoivat, että myrkyt lähtivät pois tomaatteja kypsentämällä.

6. Säilyykö ketsuppi vain jääkaapissa?

Avattu ketsuppipullo säily huoneenlämmössä noin kuukauden, jääkaapissa puolisen vuotta. Ketsuppia voi siis säilyttää huoneenlämmössäkin.

7. Ketsuppi voi ehkäistä syöpää

Tutkimusten mukaan tomaatin sisältämä lykopeeni voi alentaa syöpäriskiä. Lykopeeni imeytyy ihmiskehoon paremmin kypsennetyistä tomaateista, joten ketsuppi on raakaa tomaattia tehokkaampi vaihtoehto!

8. Ketsupilla voi puhdistaa kuparin ja hiukset!

Tiesitkö, että ketsuppia voi käyttää myös puhdistusaineena? Ketsupin avulla voi kiillottaa muun muassa kuparikattilat. Ketsupilla voi korjata myös kloorin aiheuttamat hiusvauriot ja palauttaa hiusten värin.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat