Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Chiliruoan "salainen ainesosa" voi yllättää

Chili con carne on maukas pataruoka.
Chili con carne on maukas pataruoka. Shutterstock
Julkaistu 28.07.2025 07:25
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Tiktok-ruokavideon "salainen ainesosa" herätti keskustelua kommenttikentässä. 

Lontoolaisen perheen Tiktok-video chilipadan salaisesta ainesosasta on kiinnostanut sosiaalisessa mediassa. Thehnienofam-käyttäjänimellä sosiaalista mediaa tekevä nelihenkinen perhe julkaisee enimmäkseen ruoka- ja matkailuaiheista sisältöä Tiktokiin ja Youtubeen. 

Videolla perheenäiti Jade Hneino kuvaa porisevaa chilipataa, johon hän upottaa palan tummaa suklaata.

– Salainen ainesosa parhaan chilin tekemiseen, videon kuvatekstissä lukee. 

Lue myös: "Se on seksikäs! Se on ruotsalainen!" – suomalaisillekin tuttu herkku räjähti ilmiöksi jenkkilässä

"Oliko tuo... suklaata?"

Videota on katsottu 7,5 miljoonaa kertaa, ja "salainen ainesosa" on herättänyt keskustelua kommenteissa.

Osaa kommentoijista suklaan käyttö hämmensi.

– Oliko tuo… suklaata? eräs kommentoija kysyy.

– Minä EN aio laittaa suklaata tähän ruokaan, toinen toteaa.

Toisille suklaan lisääminen chiliin oli itsestään selvää. 

– Suklaan käyttäminen kastikkeissa voi vaikuttaa hullulta ihmisille, jotka eivät ole perillä erilaisista kulttuureista tai matkusta paljoa. Esimerkiksi meksikolainen kana mole-kastikkeella on äärettömän herkullista, eräs käyttäjä kommentoi. 

– Ette taida olla koskaan maistaneet mole-kastiketta? Kysyy toinen.

– Suklaata, tai tarkemmin kaakaota, käytettiin ennen mausteena. Se ei ollut makeaa, kolmas käyttäjä huomauttaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Mole-kastike on perinteinen meksikolainen kastike, josta on olemassa useita eri variaatioita. Pääasiassa kastike koostuu erilaisista chilipaprikoista, pähkinöistä, mausteista, rusinoista ja tomaateista. Joihinkin mole-kastikkeisiin kuuluu myös tumma suklaa.

Lue myös: Suomalaisilla on yhä vääristyneitä käsityksiä tequilasta

Suklaan ja chilin yhdistämisellä pitkät perinteet

Ruokatieteilijä Bryan Quoc Le sanoo Fox Newsin haastattelussa tumman suklaan pehmentävän chilin sisältämän kapsaisiinin tuomaa tulisuutta. Suklaa chilissä voi tuoda esiin myös umamin makua, kun sen katkeruus tasapainottaa tomaattien tuomaa happamuutta.

Le suosittelee käyttämään ruoanlaitossa makeuttamatonta korkeaprosenttista tummaa suklaata hapokkuutta. Maito- ja valkosuklaat eivät sen sijaan sovellu ruoanlaittoon.

Le sanoo suklaan hyödyntämisen ruoanlaitossa olevan peräisin nykyisen Meksikon alueelta. 

– Yksi varhaisimmista todisteista suklaan ja chilipaprikoiden yhdistämisestä on peräisin 1400-luvulta, jolloin olmeekit, mayat ja atsteekit nauttivat kuumaa suklaata chilipaprikoiden kanssa niin lääkinnällisessä kuin rituaalitarkoituksessa. 

Lue myös: Kokki paljastaa, miten guacamole pitäisikin oikeasti tehdä

Katso myös: Mikä on markettien paras tumma suklaa?

7:38Mikä on markettien paras tumma suklaa?Halpa vs. kallis -sarjan Fanni ja Petra testasivat 70-prosenttisia tummia suklaita.

Lähde: Fox News, America's Test Kitchen 

Lisää aiheesta:

Älä sorru yleiseen thairuokavirheeseen: "Ei kannata lisätä ollenkaan"Julian kermaista kanakastiketta ylistetään – MTV testasi helpon hittiohjeen: "Voisin nuolla lautasen"Lihakauppa loihti hittimakkaran, joka saa osan voimaan pahoin: "Olette menettäneet järkenne" "Syön koko purkillisen kerralla" – TikTokin valkosipulivillitys rantautui myös SuomeenArvaatko, mistä tämä sushi on tehty? Evan resepti yllättää – kuvailee makua "jopa tonnikalaa paremmaksi"Suolakurkut esiin: Oudon kikan väitetään parantavan oluen makua – "Se yksinkertaisesti toimii"
RuoanlaittoTikTokChiliRuokalajiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa