Tiktok-ruokavideon "salainen ainesosa" herätti keskustelua kommenttikentässä.
Lontoolaisen perheen Tiktok-video chilipadan salaisesta ainesosasta on kiinnostanut sosiaalisessa mediassa. Thehnienofam-käyttäjänimellä sosiaalista mediaa tekevä nelihenkinen perhe julkaisee enimmäkseen ruoka- ja matkailuaiheista sisältöä Tiktokiin ja Youtubeen.
Videolla perheenäiti Jade Hneino kuvaa porisevaa chilipataa, johon hän upottaa palan tummaa suklaata.
– Salainen ainesosa parhaan chilin tekemiseen, videon kuvatekstissä lukee.
Lue myös: "Se on seksikäs! Se on ruotsalainen!" – suomalaisillekin tuttu herkku räjähti ilmiöksi jenkkilässä
"Oliko tuo... suklaata?"
Videota on katsottu 7,5 miljoonaa kertaa, ja "salainen ainesosa" on herättänyt keskustelua kommenteissa.
Osaa kommentoijista suklaan käyttö hämmensi.
– Oliko tuo… suklaata? eräs kommentoija kysyy.
– Minä EN aio laittaa suklaata tähän ruokaan, toinen toteaa.
Toisille suklaan lisääminen chiliin oli itsestään selvää.
– Suklaan käyttäminen kastikkeissa voi vaikuttaa hullulta ihmisille, jotka eivät ole perillä erilaisista kulttuureista tai matkusta paljoa. Esimerkiksi meksikolainen kana mole-kastikkeella on äärettömän herkullista, eräs käyttäjä kommentoi.
– Ette taida olla koskaan maistaneet mole-kastiketta? Kysyy toinen.
– Suklaata, tai tarkemmin kaakaota, käytettiin ennen mausteena. Se ei ollut makeaa, kolmas käyttäjä huomauttaa.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Mole-kastike on perinteinen meksikolainen kastike, josta on olemassa useita eri variaatioita. Pääasiassa kastike koostuu erilaisista chilipaprikoista, pähkinöistä, mausteista, rusinoista ja tomaateista. Joihinkin mole-kastikkeisiin kuuluu myös tumma suklaa.
Lue myös: Suomalaisilla on yhä vääristyneitä käsityksiä tequilasta
Suklaan ja chilin yhdistämisellä pitkät perinteet
Ruokatieteilijä Bryan Quoc Le sanoo Fox Newsin haastattelussa tumman suklaan pehmentävän chilin sisältämän kapsaisiinin tuomaa tulisuutta. Suklaa chilissä voi tuoda esiin myös umamin makua, kun sen katkeruus tasapainottaa tomaattien tuomaa happamuutta.
Le suosittelee käyttämään ruoanlaitossa makeuttamatonta korkeaprosenttista tummaa suklaata hapokkuutta. Maito- ja valkosuklaat eivät sen sijaan sovellu ruoanlaittoon.
Le sanoo suklaan hyödyntämisen ruoanlaitossa olevan peräisin nykyisen Meksikon alueelta.
– Yksi varhaisimmista todisteista suklaan ja chilipaprikoiden yhdistämisestä on peräisin 1400-luvulta, jolloin olmeekit, mayat ja atsteekit nauttivat kuumaa suklaata chilipaprikoiden kanssa niin lääkinnällisessä kuin rituaalitarkoituksessa.
Lue myös: Kokki paljastaa, miten guacamole pitäisikin oikeasti tehdä
Katso myös: Mikä on markettien paras tumma suklaa?
7:38Halpa vs. kallis -sarjan Fanni ja Petra testasivat 70-prosenttisia tummia suklaita.
Lähde: Fox News, America's Test Kitchen