8.6. Marmorihärkää, maustevoita ja perunaveneitä

Marmorihärkää

  • 800 g naudan marmoriulkofileetä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • rypsiöljyä

Anna lihan olla huoneenlämmössä 1-2 tuntia, leikkaa siitä tasakokoisia pihvejä. Mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Sivele pihvien pinta öljyllä. Grillaa tai paista pannulla n. 3 minuuttia per puoli, nosta pihvit vuokaan ja peitä se foliolla. Anna lihan levätä muutama minuutti ja tarjoile lisäkkeiden kanssa.

Maustevoi

  • 200 g voita
  • 2 salottisipulia
  • 1,5 dl punaviinietikkaa
  • 1 dl hakattua tuoretta persiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria

Hienonna sipuli pienenpieniksi kuutioiksi ja kuullota sitä hetki kattilassa voinokareen kanssa. Lisää suolaa sekä sokeria hieman ja kaada etikka kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä niin kauan kunnes neste on haihtunut ja jäähdytä sipuli. Sekoita kulhossa pehmeä voi, sipuli, raastettu valkosipuli, persilja sekä mausteet hyvin keskenään. Leikkaa tuorekelmusta noin A4 kokoinen pala ja nostele voiseos yhteen reunaan. Kääri rullalle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Maku paranee mitä pidempään voi saa kylmässä olla. Leikkaa tangosta voinappeja ja nosta ne kuuman lihan päälle.

Perunaveneet

  • 8 kpl isoa perunaa
  • 2 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim: timjami, rosmariini)
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Pese perunat, leikkaa ne 6 tai 8 osaan ja laita kulhoon. Lisää joukkoon öljy, mausteet sekä hienonnetut yrtit ja pyörittele ne sekaisin. Kaada maustetut perunat uunipellille ja kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 45 minuutin ajan.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat