7-vuotiasta autistista lastaan imettävä äiti puolustautuu kritiikiltä: "Teen vain sitä, mikä on luonnollista"

0:55
Miksi imetys kuumentaa niin paljon tunteita? Katso asiantuntijan vastaus videolta.

7-vuotiasta poikaansa imettävä viiden lapsen äiti puolustaa varttuneemman pojan imettämistä, vaikka netissä sitä onkin arvosteltu rajuin sanankääntein. Aiheesta uutisoi muun muassa Daily Mail.

Australialainen Lisa Bridger, 46, on imettänyt viittä lastaan jo yhteensä 20 vuotta, ja tällä hetkellä äidinmaitoa juovat perheen lapsista 7-vuotias Chase ja 4-vuotias Phoenix. Molemmilla pojista on autismikirjon häiriö.

Kun Lisa kertoi imettämisestä ja sen hyödyistä pojilleen julkisesti, monet näkivät asiakseen kritisoida tekoa.

– Niille aikuisille, jotka ovat kommentoineet, että olen sairas ja tarvitsen apua, minussa ei ole psyykkisesti mitään vikaa, teen vain sitä, mikä on luonnollista. Se ei ole seksuaalinen akti, en ole pedofiili, mitä aika monet ovat väittäneet, äiti kirjoittaa Kidspotissa julkaistussa kirjoituksessa.

– Poikani on todella itsenäinen, itsevarma, ei vahingoittunut. Hänen ystävänsä ja ikäisensä eivät kiusaa häntä, sillä heille on opetettu se fakta, että se, mitä hän tekee on okei.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Imettäminen helpottaa lapsen oloa

Lisan mukaan pitkään imettäminen ei johdu hänen poikansa autismista – hän tekee näin vain niin pitkään, kun Chase itse haluaa. Yleensä poika ei enää pyydä rintaa julkisilla paikoilla, mutta kotona kyllä.

Imetys on kuitenkin helpottanut pojan oireita.

– Imettäminen on estänyt häntä tarvitsemasta lääkkeitä, koska se rauhoittaa häntä. Se rauhoittaa ja opettaa häntä ja on mahtava tapa tuntea yhteyttä, Lisa kertoi Kidspotille.

– Kokeilimme melatoniinia, mutta se ei toiminut, kun en saanut häntä nielaisemaan sitä. Hän saa melatoniinia äidinmaidosta. Voin lyhentää romahduksia imettämällä häntä. Se on mahtava apuväline autismin kanssa.

Imettämisen lisäksi esimerkiksi halaaminen, hengitysharjoitukset ja häiriötekijät, kuten lemmikit ja trampoliini, voivat helpottaa Chasen oireilua.

"Ravintoaineet eivät vain katoa, koska hän on vanhempi"

Äidin mukaan imettäminen ei myöskään millään tavalla estä lasta kasvamasta ja kehittymästä. Chase osaa käyttää astioita, pyyhkiä takapuolensa, pukeutua, tehdä 7-vuotiaille sopivia ruokia, ylittää tien turvallisesti ja niin edelleen.

Poika joutuu kuitenkin olemaan kotikoulussa, sillä hänen autismioireensa ovat niin hankalia.

– Äidinmaito sisältää mahtavia asioita, vasta-aineita, valkosoluja, vitamiineja, joita kehoni tuottaa ja siirtää hänelle, ja ei, nämä ravintoaineet eivät vain katoa, koska hän on vanhempi. Imettäminen tarjoaa hänelle lohtua ja turvaa muiden asioiden joukossa, Lisa sanoo.

Äidin mukaan julkisella paikalla ihmiset saattavat joskus katsoa imetystä oudoksuen, joku on joskus tullut jopa kommentoimaan asiaa. Pahimmat haukkujat ovat kuitenkin netissä.

– Kun katson ja näen kaikkien teidän aikuisten kiusaavan ja solvaavan minua sanoen minulle, mitä minun täytyy tehdä teidän mukavuutenne, eikä lapseni mukavuuden tähden, näen, miksi niin monet lapset kiusaavat tänä päivänä, Lisa kirjoittaa.

Lähteet: Kidspot 1 & 2, Daily Mail 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja