6 väitettä ruoan pakastamisesta – pitävätkö nämä paikkansa?

Voiko kaikkia ruokia pakastaa? Entä kuinka kauan ruoat pakkasessa säilyvät? Lue totuudet pakastamismyyttien takaa.

Kerääntyykö pakastimeesi paljon ruokaa, joista suurimman osan heität lopulta roskiin, koska olet epävarma siitä, ovatko ne vielä syötäviä? Kannattaa ehkä päivittää tietämystään ruokien pakastamisesta. Ota selvää yleisimmistä pakastamismyyteistä.

Väite 1: Voit pakastaa kaikkia ruokia

Suurin osa ruoista pakastuu oikeissa olosuhteissa, mutta on ruokia, joita ei koskaan pitäisi heittää pakastimeen. Herkät tai runsaasti vettä sisältävät vihannekset, kuten lehtisalaatti ja kurkku, kermaiset kastikkeet, pehmeät juustot tai kananmunat kuorineen eivät kuulu pakkaseen.

Väite 2: Voit pakastaa ruokia loputtomiin

Tämä on periaatteessa totta ainakin ruoan turvallisuuden kannalta, mutta laatu kärsii sitä enemmän, mitä kauemmin ruoka pakkasessa on. Esimerkiksi jauheliha säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta, naudanliha 6–9 kuukautta, tuore ja savustettu kala 1–2 kuukautta, marjat 1–2 vuotta ja monet yrtit vuoden verran.

Väite 3: Pakkanen tappaa bakteerit

Pakastaminen pitää bakteerit tehottomina, mutta ei tapa mitään. Jos siis ruoka menee pakkaseen pilaantuneena, siinä on samat bakteerit, kun sen sulattaa.

Väite 4: Pakastetussa ruoassa on vähemmän ravintoaineita kuin tuoreessa

Itse asiassa jopa päinvastainen väite voi olla oikea totuus. Pakastemarjoissa ja -vihanneksissa voi olla enemmän ravintoaineita kuin tuoreissa, koska ne pakastetaan heti poimimisen jälkeen. Kaupan tuorehyllylle vihannekset matkaavat pidemmän aikaan. Höyrytä pakastemarjat ja -vihannekset, älä keitä. Näin minimoit vesiliukoisten vitamiinien häviämisen.

Väite 5: Kerran sulatettua ei voi pakastaa uudelleen

Voit pakastaa ja sulattaa ruokaa sydämesi kyllyydestä, kunhan se ei ole ollut jääkaapin ulkopuolella kahta tuntia kauempaa. Ruoka on siis periaatteessa turvallista syödä. Ruoan laatu voi kuitenkin kärsiä, joten uudelleenpakastamista kannattaa välttää.

Väite 6: Ruokaa voi säilyttää missä kohti pakastinta tahansa

Pakastimen oven lähellä lämpötila heittelee, kun ovea avataan. Säilytä siis pakastimen takaosassa ruoat, joita aiot säilyttää pidempään ja etuosassa, ovea lähinnä, ruoat, jotka olet ajatellut syödä aiemmin.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat