6 univinkkiä – näin nukut paremmin!

Kukapa ei haluaisi nukkua paremmin ja herätä aamulla täydellisen virkeänä? Paremman unen tavoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti ja askel kerrallaan.

On selvää, että pitkätkään unet eivät virkistä, jos unen laatu ei ole kunnossa. Näillä vinkeillä voit parantaa unen laatua, jolloin saat nukutuista tunneista kaiken hyödyn irti. Kauniita unia!

Luota rutiineihin

Tiedät varmasti, miten tärkeitä jokapäiväiset iltatoimet ovat lapsille. Tilanne ei varsinaisesti ole erilainen aikuisella. Aikuisena iltarutiinit saattavat kuitenkin unohtua, kun pitää vielä tarkistaa sähköposti ja vilkaista sosiaalista mediaa. Tällaiset toimet eivät mitenkään edesauta nukahtamista, sillä keho tarvitsee aikaa valmistautuakseen uneen.

Mene siis joka ilta samaan aikaan sänkyyn ja laita puhelin pois näkyvistä. Voit valmistautua nukahtamaan himmentämällä valot ja lukemalla kirjaa. Kun silmäsi alkavat painua kiinni, olet valmis unten maille.

Sammuta valot

Moni ei edes tiedä, millaista on nukkua täysin pimennetyssä huoneessa. Vaikka satsaamme pimennysverhoihin, päästämme makuuhuoneeseen unen häiritsijöitä erilaisten elektronisten näyttöjen muodossa. Käännä siis pilkottavat valonlähteet kohti seinää tai peitä ne muulla tavoin. Anna kehon nauttia pimeydestä.

Viilennä

Makuuhuoneessa tulisi olla hieman muuta kotia matalampi lämpötila, noin 19 astetta on useimmille sopiva. Ihminen nukkuu viileässä paremmin, sillä kehon ollessa viileämpi, on ihminen uneliaampi kuin kehon ollessa lämpimämpi. Nukahtaminen saattaa kuitenkin olla vaikeaa, jos jalat kärsivät kylmästä, joten yösukat voivat tulla kysymykseen.

Kehon lämpötilaan voi vaikuttaa muillakin tavoin. Esimerkiksi liikuntaa kannattaa välttää muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa, samoin auringonvaloa. Sekä liikunta että auringonvalo nostavat kehon lämpötilaa.

Harrasta liikuntaa

Vaikka liikunta ei tee hyvää juuri ennen nukkumaanmenoa, sitä kannattaa harrastaa mahdollisuuksien mukaan heti aamusta tai päivällä. Jo lyhytkin annos liikuntaa parantaa unen laatua. Pieni päivittäinen happihyppely on siis paikallaan.

Varo raskasta syömistä ja juomista

Kevyt iltapala voi helpottaa nukahtamista, sillä nälkäisenä uni ei tule helposti. Älä kuitenkaan syö raskasta ateriaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä ruokailu käynnistää ruoansulatusprosessin, joka voi pitää sinut hereillä kauankin. Kahvia ei tulisi juoda viiden jälkeen iltapäivällä tai yöunet voivat olla vaarassa. Moni luottaa yömyssyyn, mutta alkoholi voi todellisuudessa huonontaa unen laatua. Vaikka nukahtaisit myssyn voimasta helposti, voit myös heräillä yön aikana yhtä helposti. Tällöin uni on pinnallista.

Älä yritä väkisin

Jos olet pyörinyt sängyssä yli puoli tuntia eikä nukkumattia näy, nouse ylös. Toiset luottavat lämpimän maidon voimaan unen tuojana, toiset taas turruttavaan toistoon, kuten tylsän kirjan lukemiseen. Joskus uni ei vain meinaa tulla, mutta sen vuoksi ei kannata hätäillä. Se tulee, kun on tullakseen. Jos univaikeudet kuitenkin jatkuvat pitkään, käänny lääkärin puoleen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja