6 tärkeää niksiä – tiesitkö tämän munasta?

Voiko kananmunia pakastaa ja kauanko munat säilyvät kotioloissa? Nappaa tästä 6 tärkeää munaniksiä!

1. Voiko munia pakastaa?

Kananmunat voi pakastaa, mutta ei kuitenkaan kuukausiksi tai vuosiksi. Kananmunat pakastetaan raakoina ja rikoittuina ja mieluiten kertakäyttöannoksina. Suositeltavaa on myös erotella keltuaiset ja valkuaiset ennen pakastamista, sillä ne eivät säily samalla lailla. Valkuaiset säilyvät käyttökelpoisina jopa viikkoja, mutta keltuaiset lyhyemmän ajan. Kun kananmunat sulattaa pakastamisen jälkeen, kannattaa niitä nuuhkaista varmuuden vuoksi.

Pakastaminen voi vaikuttaa hieman kananmunan käyttöominaisuuksiin mutta esimerkiksi leivonnaisissa sulatetun munan pitäisi toimia normaaliin tapaan. Sulatetut valkuaiset voi myös vaahdottaa tuoreiden lailla.

2. Missä kananmunia pitäisi säilyttää?

Kananmunien suositeltu säilytyslämpötila on noin 12-14 astetta. Tärkeintä kuitenkin on, että munia säilyttää tasaisessa lämmössä. Paras säilytyspaikka munille onkin kylmiö, kylmäkomero tai viileä huone

Kananmunien pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin.

Älä koskaan laita kananmunia esimerkiksi purjon, tillin tai meetrvurstin viereen. Nämä tuotteet saattavat vaikuttaa munien makuun ja hajuun. Myös sipulit ja hedelmät kannattaa pitää kaukana kananmunista.

3. Kauanko kananmunat säilyvät?

Kananmunapakkauksessa on mainittu parasta ennen -päivämäärä. Parasta ennen -päiväys lasketaan muninnasta 28 päivää eteenpäin. Jos kananmunia kuitenkin säilyttää oikeissa olosuhteissa, voivat ne säilyä paljon pidempäänkin.

4. Mistä tunnistaa, onko muna pilaantunut?

Tuoreen kananmunan tunnistaa helposti muutamaa niksiä käyttäen. Tuoreessa, rikotussa munassa on kiinteä valkuainen, joka ympäröi keltuaisen korkeana. Jos muna on jo vanhentunut, keltuainen on vetistynyt ja leviää laajemmalle. Tuore kananmuna vajoaa myös vesiastian pohjaan eikä hölsky heiluttaessa.

Pilaantuneen kananmunan tunnistaa parhaiten kuitenkin epämiellyttävästä hajusta.

5. Millä voi korvata kananmunan?

Leivonnaisissa kananmunan voi korvata esimerkiksi erilaisilla hedelmä- ja marjasoseilla tai mehulla. Animalia.fi:n mukaan kasviperäinen kananmunakorvike syntyy maissitärkkelyksestä, leivinjauheesta, öljystä ja vedestä.

1 kananmuna = 1 dl hedelmä- tai marjasosetta

TAI

1 kananmuna =
1 rkl peruna- tai maissitärkkelystä
1tl leivinjauhetta
1 rkl öljyä
2 rkl vettä

6. Kananmunan valmistusvinkkejä

Jos kananmunan kuoret eivät tunnu millään irtoavan keittämisen jälkeen, kannattaa ne "peljättää". Kaada keitinvesi pois, anna kuoren pinna kuivua hetki ja kaada sitten jääkylmää vettä päälle, kuoret irtoaa helposti.

Etikka keitinvedessä estää rikkoutuneen kananmunan sisuksen valumisen keitinveteen, eikä etikka maistu kananmunassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja